سرگردانی در بازار طلا/ قیمت سکه بر سر دو راهی
آیا بازار طلا و سکه در روز سهشنبه میتواند از نوسانات روزهای اخیر عبور کند، یا رکود و فشارهای قیمتی همچنان ادامه خواهند داشت؟
بازار طلا و سکه در حالی به سراغ معاملات روز سهشنبه میرود که روز دوشنبه شاهد دو وضعیت کاملاً متفاوت بود و در ساعات ابتدایی قیمتها در مسیر نزولی قرار داشتند، اما در نیمه دوم معاملات تغییر جهت دادند و به سمت بالا حرکت کردند.
بازار ارز و سکه پس از ثبت رکوردهای جدید در تاریخ 11 دیماه، وارد فاز نزولی شد. قیمت دلار در آن مقطع به بالاترین حد خود رسید و سکه نیز رکوردی بیسابقه را به ثبت رساند. اما پس از آن، بازار با کاهش قابلتوجهی مواجه شد؛ بهطوریکه دلار در کمتر از یک هفته بخش عمدهای از رشد خود را از دست داد و سکه نیز به سطح قیمتی پایینتر بازگشت. این افت قیمت به دلایلی همچون کاهش تقاضای تجاری، افزایش عرضه ارز پتروشیمیها در مرکز مبادله و کاهش تنشهای ژئوپلتیک در منطقه نسبت داده میشود.
تحلیلگران فنی بر این باورند که در صورت عدم بروز ریسکهای سیاسی جدید، بازار همچنان در مسیر اصلاح قیمتی قرار خواهد داشت. از دیدگاه آنها، این اصلاح بهصورت تدریجی و زمانبر خواهد بود. بر اساس الگوهای تکنیکال، شکلگیری الگوی هارمونیک نشاندهنده احتمال حرکت به سمت سطوح قیمتی پایینتر است. البته تحقق این پیشبینی مشروط به عدم وقوع تحولات سیاسی خاص است.
همچنین، اخبار مربوط به استیضاح وزیر اقتصاد تأثیرات منفی بر فضای بازار داشته است.با این حال، قیمت طلای جهانی در معاملات دوشنبه کاهش محدودی را تجربه کرد، اما این افت جزیی نتوانست تأثیر قابل توجهی بر قیمتها داشته باشد. طلای جهانی روز پیش در محدوده 2636 دلار قرار داشت و برای عبور از مقاومت 2649 دلار تلاش کرد، اما با تغییر روند کاهشی شد و به محدوده 2630 دلار رسید. قیمت طلا در لحظه نگارش این گزارش نیز 2638 دلار است.
طلای آبشده نیز معاملات را از 22 میلیون و 129 هزار تومان آغاز کرد و با افزایش قیمت به 22 میلیون و 205 هزار تومان رسید. براساس بررسی حباب طلای آبشده با کاهش 206 هزار تومان محاسبه شد.
هر گرم طلای 18 عیار نیز روز گذشته در محدوده پنج میلیون و 126 هزار تومان قرار گرفت.
حباب سکه 11 درصد برآورد میشود. کاهش حبابها نشاندهنده فروکش کردن هیجانات در بازار است، اما احتمال صعود مجدد در صورت ادامه افزایش ارزش دلار و طلای جهانی وجود دارد.
با این حال، تکنیکالیستها بر این باورند که طلای جهانی با حمایت کلیدی در محدوده 2630 دلار و مقاومت اصلی در 2650 دلار رو به روست و حرکت قیمت این فلز گرانبها همچنان به تصمیمات سیاستی فدرال رزرو، دادههای اقتصادی آمریکا -مانند نرخ رشد اقتصادی و تورم- و روند بازدهی اوراق قرضه دولتی وابسته خواهد بود.
به عقیده این گروه، اگر دادههای اقتصادی ضعیفتر از پیشبینیها باشد یا احتمال توقف سیاستهای انقباضی افزایش یابد، طلا میتواند از مرز 2650 دلار عبور و به سمت محدوده 2700 دلار حرکت کند. در مقابل، تداوم تقویت شاخص دلار یا افزایش نرخ بهره قیمت طلا را به زیر سطح 2630 دلار هدایت میکند و آن را به محدوده حمایتی 2600 دلار سوق میدهد.
به گفته کارشناسان بازارهای مالی، عواملی که در سال 2024 باعث حمایت از قیمت طلا شدند، همچنان پا برجا هستند. خرید طلا از سوی بانکهای مرکزی که خواهان متنوعسازی ذخایر خود هستند و کاهشهای نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا که از تقاضای سرمایهگذاری در طلا حمایت میکند همچنان ادامه دارد. این گروه معتقدند یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر بازار جهانی طلا، سیاستهای پولی بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) است. بازارها پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه، انتظار تغییر قابل توجه سیاستهای آمریکا در سال 2025 را دارند، از جمله وضع بالقوه تعرفهها، کاهش مقررات و تغییرات در مالیات.
با این همه، براساس پیگیری از معامله گران فنی، طلای آبشده با حمایت قوی در ناحیه 22 میلیون و 100 هزار تومان و مقاومت سنگین در مرز 22 میلیون و 450 هزار تومان روبهرو است و روند صعودی این فلز گرانبها به تداوم افزایش نرخ دلار و تقاضای سفتهبازی وابسته است. اگر دلار به رشد خود ادامه دهد یا طلای جهانی مقاومت 2650 دلار را بشکند، احتمال دارد طلای آبشده از مقاومت 22 میلیون و 450 هزار تومان عبور کرده و به کانال23 میلیون تومان برود. با این حال، در صورت کاهش تقاضا یا افت قیمت دلار، احتمال اصلاح قیمت و بازگشت به محدوده حمایتی 20 میلیون و 950 هزار تومان نیز وجود دارد.
بنابر ادعای فعالان بازار، سکه امامی هم در معاملات پیشرو با حمایت در 54 میلیون و 700 هزار تومان و مقاومت کلیدی در 55 میلیون و 450 هزار تومان مواجه است. رشد تقاضا برای سکه، انتظارات تورمی و نوسانات دلار عواملی هستند که میتوانند سکه را به سمت شکستن مقاومت و حرکت به سوی محدوده 56 میلیون تومان هدایت کنند. از سوی دیگر، در صورتی که مداخله بازارساز برای کنترل دلار یا کاهش تقاضا در بازار اتفاق بیفتد، احتمال اصلاح قیمت و بازگشت به زیر سطح حمایتی وجود دارد که میتواند سکه را به محدوده 54 میلیون و 200 هزار تومان برساند.
بازار طلا همچنان در شرایط رکودی به سر میبرد و معاملهگران بر این باورند که کاهش تقاضا در این بازار ادامهدار خواهد بود. آنها تاکید میکنند که دلار همچنان نقش تعیینکنندهای در قیمتگذاری طلا و سکه دارد و تغییرات نرخ این ارز مستقیماً بر روند قیمتی این بازار اثر میگذارد.
با توجه به سیاستهای بانک مرکزی برای کنترل نرخ دلار و نیز استیضاح پیشروی عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، به نظر میرسد بازار طلا در کوتاهمدت افزایش قابلتوجهی را تجربه نخواهد کرد. کارشناسان معتقدند که با ادامه روند نزولی دلار، احتمال کاهش قیمت طلا و سکه تا پنج تا ۱۰ درصد دیگر وجود دارد.
همچنین، روز دوشنبه سازمان امور مالیاتی پیشنهاد داد که از سکههای ضربشده بانک مرکزی مالیات بر ارزش افزوده دریافت شود و قانون سال ۱۳۹۳ که اخذ مالیات از اصل طلا را الزام کرده بود، لغو شود. در صورت اجرایی شدن این بخشنامه، میتوان انتظار داشت که روند کاهشی قیمت و کاهش حباب سکه سرعت بیشتری بگیرد.