نبض بورسآخرین عناوین

8 روز ریزش متوالی بورس/ مقصد بازار سهام کجاست؟

شاخص‌کل بورس، پس از ۱۰روز افت متوالی، کانال ۲.۱میلیون واحد را از دست داد. این نماگر بدون لمس ۲.۲میلیون واحد با افزایش تنش‌های نظامی، مسیری متفاوت را پیش گرفت.

  نماگر اصلی بورس درحالی در کانال۲میلیون‌واحدی حضور داشت که چندی پیش به واسطه وعده‏‏‏‏‏‌های حمایتی تیم اقتصادی بورس، انتظارات متفاوتی درخصوص بازار سرمایه وجود داشت.

به‌نظر می‌رسد با ازدست‌رفتن این کانال حساس، بازگشت به این کانال بسیار سخت باشد، چراکه به‌رغم حمایت لفظی وزیر اقتصاد از بازار سرمایه، همچنان وعده‌‌‌‌‌‌های همتی عملیاتی نشده‌است. علاوه‌بر این، تا زمان اطمینان از توقف درگیری‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی، نمی‌توان چشم‌‌‌‌‌‌اندازی را برای مقصد مسیر نزولی شاخص بورس، ترسیم کرد؛ هرچند به لحاظ تکنیکی، حمایت قیمتی ۲میلیون و ۵۰هزار واحد و پس از آن یک‌میلیون و ۹۳۰هزار واحد، امن‌‌‌‌‌‌ترین پناهگاه شاخص بورس است. همه این موارد در حالی است که قیمت‌های جهانی مسیری متفاوت از بازار سهام را پیش‌گرفتند. قیمت مس، روی، آلومینیوم، همچنان در سطوح بالایی قرار دارند. قیمت فولاد نیز با محرک چینی، سیگنال رونق می‌دهد، با این‌وجود نفت‌برنت با افزایش تنش‌ها، تا ۷۸دلار پیشروی کرده‌است.

حضور شاخص بورس در کانال ۲میلیون

نماگر اصلی بازار در حالی کانال ۲.۱میلیون واحد را از دست داد که پس از برخورد با مقاومت ۲میلیون و ۱۵۰هزار‌واحدی با سد ریسک‌های سیاسی و نظامی نیز مواجه شده‌بود. با وجود آنکه حمایت لفظی وزیر اقتصاد از بازار سرمایه، می‌توانست موجب عبور از این مقاومت قیمتی داینامیک شود، اما عدم‌عملیاتی‌‌‌‌‌‌شدن وعده‌‌‌‌‌‌های تیم دولت در کنار ریسک‌های نظامی، ابهام بازار را برای ادامه مسیر دوچندان کرد، به‌طوری‌که به‌نظر می‌رسد مقصد اصلی مسیر کاهشی قیمت‌ها همچنان مشخص نیست.

 

تا زمانی‌که بازار از توقف درگیری‌ها اطمینان حاصل نکند، بدون مانع از حمایت‌های قیمتی عبور خواهد کرد، با این حال همچنان نیمه کانال ۲میلیون واحد می‌تواند مقصد اول نماگر اصلی بورس باشد، پس از آن یک‌میلیون و ۹۳۰هزار واحد به‌عنوان مقصد دوم شاخص، عملکرد بهتری در جهت حمایت از بازار خواهدداشت.

مقصد نامعلوم بورس کاهشی

 

 

 

به‌نظر می‌رسد ۲حمایت مذکور، در صورتی می‌توانند به‌خوبی بازار را هدایت کنند که از متغیرها و ریسک‌های سیاسی، اطمینان کافی وجود داشته‌باشد. به لحاظ فنی، زمانی این اطمینان برای همه بازار حاصل خواهد شد که شاخص‌کل از کانال ۲.۲میلیون عبور‌کرده و نشانه‌هایی برای ثبات در بالای این کانال، وجود داشته‌باشد. یکی از این نشانه‌‌‌‌‌‌ها احتمالا ارزش معاملات خواهد بود. اکنون ارزش دادوستدهای خرد بازار سهام، حدود ۲هزار و ۳۰۰میلیارد‌تومان است که همچنان رقم بسیار ناچیزی محسوب می‌شود. همچنین خروج ۶۱۷میلیارد ‌تومانی سرمایه حقیقی از بازار در روز قبل، فضای وحشت را بر بازار حاکم کرده‌است.

طی روز گذشته اظهارات رئیس سازمان بورس مبنی‌بر رایزنی با رئیس سازمان ‌برنامه و بودجه‌برای تاثیر بودجه ‌سال‌آینده بر بازار سهام و همچنین پیگیری این سازمان برای احقاق حقوق سهامداران خرد، می‌تواند نشانه خوبی برای فعالان بازار سرمایه باشد، اما همچنان مهم‌ترین ریسک بازار، مسائل نظامی است که تا زمان کاهش یا رفع این ریسک، بازار می‌تواند در فضای رکود باقی‌بماند. علاوه‌بر آن، عدم‌کاهش نرخ بهره که یکی از وعده‌‌‌‌‌‌های مهم وزیر اقتصاد است، بر روند بازار اثرگذار بوده‌است. به‌نظر می‌رسد، دولت باید برای تورم هدف‌گذاری‌کرده و مسیر نرخ بهره را پس از انتخابات آمریکا معین کند.

 قیمت‌های جهانی در اوج

قیمت‌های جهانی به واسطه کاهش نرخ بهره آمریکا و محرک‌های اقتصادی چین، همچنان در سطوح بالایی نسبت به چندماه اخیر قرار دارند. قیمت فولاد و نفت که وزن زیادی در درآمد شرکت‌های بورسی دارند، با رشد خوبی همراه شده‌اند، با این حال افزایش قیمت نفت با محرک تنش‌های خاورمیانه چندان به نفع بازار سرمایه نیست. فولاد CIS، طی یک هفته با رشد ۱.۳درصدی به ۴۷۲دلار رسیده‌است. به‌نظر می‌رسد محرک‌هایی که برای اقتصاد چین وجود دارد، احتمالا به قیمت فولاد و آینده این صنعت کمک می‌کند. مس همچنان نزدیک به ۱۰هزار دلار مورد دادوستد قرار می‌گیرد. درمیان محصولات پتروشیمی، اوره ایران به ۳۰۴دلار افزایش‌یافته و متانول چین نیز ۲۹۴دلار قیمت خورده است.

به‌‌‌‌‌‌رغم آنکه گزارش‌های خوبی از صنعت مس، آلومینیوم و روی منتشرشده و گزارش‌های اوره‌‌‌‌‌‌سازان به‌خوبی می‌‌‌‌‌‌درخشد، اما یکی از مهم‌ترین گزارش‌هایی که می‌تواند بازار را متحول کند، گزارش‌های خوب فولادی‌‌‌‌‌‌هاست. بدون واقعی‌‌‌‌‌‌شدن قیمت دلار نیما و رشد قیمت فولاد به بالای ۵۰۰دلار، نمی‌توان گزارش‌های خوبی را از فولادی‌‌‌‌‌‌ها شاهد بود. علاوه‌بر این، پالایشی‌‌‌‌‌‌ها نیز باید با افزایش کرک‌اسپردها به رونق بازگردند.

 اختیارفروش؛ پناهگاه امن سرمایه‌گذاران

یکی از استراتژی‌های مهم سرمایه‌گذاران برای حضور در بازار با ریسک کم، استفاده از قرارگرفتن در موقعیت خرید اختیارفروش‌هاست. اختیارفروش‌هایی که از ۴مهر و همزمان با افت شاخص‌کل، بازدهی‌‌‌‌‌‌های خوبی را نصیب فعالان بازار کرده‌اند. قرارداد «طهرم۸۰۰۴»، یا اختیار فروش نماد اهرم به‌عنوان نماینده شاخص‌کل بورس، با قیمت اعمال‌هزار و ۸۰۰تومان، از ۴مهر، با رشد بیش از ۴۰درصدی همراه شده‌است. اختصاص بخش اندکی از سرمایه سبد سرمایه‌گذاران به این قرارداد، می‌توانست بخشی از زیان چند روزه بازار را جبران کند.

 

ضمن آنکه قرارداد کوتاه‌مدت «طهرم۷۰۲۶» که چند روز دیگر سررسید‌می‌شود، مورد‌توجه نوسان‌گیران بازار قرار داشت. این قرارداد نیز با قیمت ‌هزار و ۸۰۰تومان، به دلیل نزدیک‌شدن به سررسید ‌نوسان‌‌‌‌‌‌‌پذیری بالاتری را تجربه‌کرده و طی چند روز معاملاتی، رشد بیش از ۱۰۰درصدی را تجربه کرده‌است. این قرارداد نیز می‌توانست به نوسان‌گیران کمک کند تا بخش بیشتری از زیان‌های سبدهای خویش را جبران کنند. در شرایطی که محرک قوی برای بازار وجود ندارد و ابزارهای درآمد ثابت از جذابیت بالاتری برخوردار هستند، حضور در بازار بدون بیمه‌کردن سهام می‌توان دردسرساز شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا