ورزشیآخرین عناوین
زمان شکستن تابو در سپاهان اصفهان فرا رسیده است
سپاهان، دومین تیم پرافتخار لیگ برتر ایران، فردا در ورزشگاه نقشجهان، میزبان باشگاه شباب الاهلی امارات خواهد بود تا اولین دیدارش در مرحله پلیآف لیگ نخبگان را برگزار کند.
سپاهان اولین نماینده ایران خواهد بود که در معتبرترین رقابت باشگاهی در آسیا قرار است به میدان برود.
لیگ نخبگان از امسال برای اولین بار با ابتکار کنفدراسیون فوتبال آسیا برگزار میشود و سطحی را شامل میشود که فقط تیمهای الیت قاره آسیا در شرق و غرب میتوانند در آن حضور داشته باشند.
ناگفته پیداست که سطح این رقابتها از لیگ قهرمانان آسیای سابق بالاتر و صدالبته مزایا و پاداش مالی بیشتری هم خواهد داشت. در همین راستا، ایران قرار است دو بهعلاوه یک نماینده در اولین دوره از این رقابتها داشته باشد. پیش از این تیمهای پرسپولیس و استقلال به طور مستقیم جواز حضور در این تورنمنت معتبر را به دست آورده و حالا سپاهان باید در مرحله پلیآف، دو بازی انجام دهد تا در صورت برتری در هر دو دیدار، بتواند سومین نماینده ایران در لیگ نخبگان شود.
از آنجا که سطح این رقابتها حسابی بالاتر رفته، بدیهی است که انتظار از تیمهای حاضر در آن هم رشد درخوری کرده است؛ به همین منظور، مشخص است که سختگیریهای کنفدراسیون فوتبال آسیا هم دوچندان خواهد شد. در این زمینه میتوان به اصرار کنفدراسیون فوتبال آسیا برای حضور زنان در ورزشگاه برای چنین رقابتهایی رسید. هرچند پیشتر در سطح لیگ قهرمانان آسیا هم این موضوع تبدیل به یک «باید» شده بود و تیمهای حاضر در آن رقابتها هم نمیتوانستند از این مسئولیت شانه خالی کنند. با وجود این، شاید هنوز مسئله سپاهان، نیاز به یک بازنگری جدی و اساسی داشته باشد.
درست است که فوتبال ایران در سطح ملی و باشگاهی از سال گذشته برای فراهمکردن حضور زنان سپاهانی در ورزشگاه گامی رو به جلو و درخور برداشته و درهای ورزشگاه در بیشتر شهرها به روی زنان برای تماشای بازیهای لیگ گشوده شده، ولی سپاهان اصفهان از این ماجرا استثنا بوده و در بازیهای لیگ برتر ایران، اجازه حضور زنان در ورزشگاه را نداده است. سپاهانیها برای فرار از جریمههای احتمالی، در یکی دو جدال آسیاییشان قبل از، ازدسترفتن میزبانی در اصفهان، به صورت گزینشی تعدادی از تماشاگران زن را به ورزشگاه راه دادند ولی چنین اتفاقی برای بازیهای لیگ برتر هرگز رخ نداد. به این ترتیب، انتظار میرود که در بازی فردا، شاید با سیاستی مشابه با فصل پیش، درها به روی تعداد اندکی از تماشاگران زن گشوده شود ولی پرسش اصلی اینجاست که با شروع رقابتهای لیگ برتر ایران، زنان سپاهانی هم میتوانند بدون گزینش و با امکان خرید بلیت بازی به ورزشگاه بروند؟ این همان موردی است که فصل پیشرو را میتواند تبدیل به فصل دختران اصفهانی کند؛ خاصه آنکه این بار فدراسیون فوتبال و در رأس آن مهدی تاج به عنوان رئیس فدراسیون، پیشقدم شده و هشدارهای لازم را برای برگزاری بازیهای لیگ برتر ایران دادهاند.
تاج بهوضوح خواسته تا سختگیریهای رایج درباره ورود زنان به ورزشگاه برداشته شده و تفاوتی بین مردان و زنان گذاشته نشود. او حتی فرضیه برگزاری بازی بدون حضور تماشاگران را هم این بار به طور جدی تهدیدآمیز توصیف کرده است: «شک نکنید اگر بخواهیم بدون تماشاگر برگزار کنیم بهراحتی میزبانی از مسابقات را طبق قانون به کشور سوم میبرند. از یگان ویژه به شکل جدی میخواهم دنبال لغو ورود بانوان نباشد؛ باید این کار را قطعی انجام بدهیم. هیچکس نباید به سمت عقبگرد برود. اگر مرد به ورزشگاه میآید باید زن هم بیاید. گیت را اصلاح میکنیم. هر کاری بگویید انجام میدهیم تا بانوان به استادیوم بیایند». با مرور همین بخش از صحبتهای مهدی تاج، روشن است که سیاست عدم ورود زنان سپاهانی به ورزشگاه در برخی ورزشگاهها در فصول گذشته هم برگرفته از تفکراتی بیرون از فوتبال بوده؛ ولی آیا برای فصل جدید، این سیاستها تغییر میکند؟
پیش از این در بین شهرهای بزرگ ایران، دو شهر تبریز و اصفهان اجازه حضور زنان در ورزشگاه را نداده بودند. در تبریز برای یک بار این تابو شکسته شد و زنان پیش از اتفاقات رخداده در ورزشگاه اراک، اجازه حضور در ورزشگاه برای تماشای بازیهای لیگ را به دست آوردند، ولی حتی این حداقل هم در اصفهان پیاده نشد. هرچند پیش از این، تعدادی از مسئولان اصفهانی، دغدغهشان در این مورد را تشریح کرده بودند تا شرایط این شهر روشنتر شود. محمدرضا جاننثاری، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان، در گفتوگو با ایسنا، نظرش درباره ورود زنان سپاهانی به ورزشگاه را صراحتا چنین عنوان کرده بود: «برخی عقاید شخصی داریم، برخی قوانین وجود دارد و یکسری واقعیتها مطرح است. بالاخره باید بپذیریم برخی صحنههایی که در ورزش وجود دارد، هنجار لازم را ندارد و شرایط حضور بانوان به علت احترامی که ما برای بانوان و شخصیت آنها قائلیم، مهم است.
تساوی جنسیتی را قبول نداریم و پیرو عدالت جنسیتی هستیم که حکم میکند حضور بانوان در ورزشگاه تحت شرایط خاصی انجام شود. این ورزشگاه باید راه اختصاصی برای ورود خانمها داشته باشد. هرکسی یک بار به ورزشگاه رفته باشد، میداند چه الفاظی به کار میرود و نباید زنان از میان این جمعیت رد شوند و از جای مشخصی وارد شوند. همچنین دسترسیای برای اینکه کسی به آنها بیاحترامی کند، نباشد. باید فکری برای تردد آنها نیز بشود. سؤال اولی که ما از مسئولان حوزه پرسیدیم این بود خانمی که تنها میخواهد با ماشینش به ورزشگاه بیاید، ماشینش را کجا پارک کند؟ میتواند مثل آقایان دو تا خیابان پایینتر پارک کند و از میان این جمعیت به ورزشگاه برود؟ پس باید پارکینگ اختصاصی برای آنها تعبیه شود. ما نمیپذیریم دختران ما بهعنوان نوامیسمان در معرض برخی شرایط قرار گیرند».