گرانی و تورم علت اصلی استقبال غیر منتظره مردم از همستر کامبت
با گسترش بازی همستر کمبت، برخی از افراد و مقامات رویکرد منفی خود را نسبت به بازی اعلام کردند، اما این اظهارات اصلا برای مردم به دلیل بی اعتمادی دیگر مهم نیست.
این روزها از بازی همستر شنیدهاید؛ در این بازی هر کاربر با ضربه روی تصویر همستر امتیازی میگیرد و هرچقدر تعداد ضربهها بیشتر باشد امتیاز بیشتری نصیب او خواهد شد. میگویند مجموع این امتیازها قرار است تبدیل به ارز دیجیتالی شود.
ارز دیجیتال در ایران عمر چندانی ندارد؛ شاید کمتر از ده سال، اما با این حال، امروزه تبدیل به یکی از پر سروصداترین داراییها شده است. با هر کسی که درباره سرمایهگذاری صحبت کنی، یکی از پیشنهاداتش رمز ارز است.
وجود آموزشهای گسترده و مختلف در اینترنت و رشد روزانه آگاهی نسبی افرادی که علاقه به فعالیت در این عرصه دارند، باعث شده رمزارز و وضعیت بازار آن به گوش هیچ کس ناآشنا نباشد.
اشتیاق ورود به تعاملات دنیای رمزارزها زمانی بیشتر شد که با کاهش ارزش ریال و زیاندهی سایر بازارهای اقتصادی، مردم به فکر پیدا کردن راه چارهای برای تبدیل ریالهای اندک خود به داراییهای ارزشمند شدند. این موج در مدت زمانی کوتاه آنقدر وسعت گرفت که شاید بتوان گفت از هر ده ایرانی، یک نفر معنی کیف پول مجازی را یا میداند و یا با آن درگیر است.
این روزها از بازی همستر شنیدهاید؛ در این بازی هر کاربر با ضربه روی تصویر همستر امتیازی میگیرد و هرچقدر تعداد ضربهها بیشتر باشد امتیاز بیشتری نصیب او خواهد شد. میگویند مجموع این امتیازها قرار است تبدیل به ارز دیجیتالی شود.
آغاز بازی همستر کامبت باعث شد تا در مدت زمانی کمتر از یک ماه، حتی افرادی که از غافله آگاهی از رمزارزها عقب مانده بودند هم به امید کسب سودی ناچیز، وارد میدان شوند. این روزها چند عکس در فضای مجازی دست به دست میشود و نشان میدهد که بخش مدیریت ادارات و سازمانهای دولتی و غیردولتی، نسبت به شیوع گسترده بازی همستر کامبت در میان کارمندان خود آن هم در زمان کاری، شاکی بوده و مقرراتی جدی در این باره وضع کردهاند. آنها حتی با تهدید به اخراج کارمندان، این نارضایتی را اعلام کردهاند.
سادهتر بگوییم؛ چه بخواهیم و چه نه، رمزارز در ایران تبدیل به موجی داغ و پرقدرت شده و به نظر میرسد حالاحالاها ادامهدار باشد.
تورم، عامل تکاپوی مردم
نادر حیدری، کارشناس اقتصادی به تشریح دلایل علاقه مردم به بحث رمزارزها و حواشی آن پرداخت و گفت: پس از شکلگیری پدیده پول داغ ناشی از تورم سنگین در تمامی ابعاد کشور، بسیاری از کالاهای مصرفی، به کالای سرمایهای تغییر ماهیت دادند. این اقدام شرایط را سختتر کرد، اما نمیتوان به مردم بابت آن خرده گرفت. رمزارزها، نحوه کسب آن و در نهایت تبادل آن، با وجود اینکه در جهان سر و شکلی مناسب و بالغ به خود گرفته، اما در ایران کودکی نوپاست که هنوز حتی قانون یا چارچوبی مشخص برای فعالیت در آن وجود ندارد. تنها قانونی که برای آن وجود دارد، بررسی دستگاههای ماینر غیرمجاز، ضبط آن و جریمه کردن خاطی است.
وی ادامه داد: هنوز سکوهای رسمی تبادل رمزارز در ایران معرفی نشده و پشتوانهای قانونی این فعالیتها ندارند. هر کسی که به هر نحوی در بازار رمزارزها حضور دارد، با آگاهیهای پراکنده فضای مجازی ورود کرده و ریسک آن را پذیرفته است. جامعهای که روز به روز به رمزارزها علاقهمند میشود را نه میتوان غیرمنطقی محدود کرد و نه میتوان بدون چارچوب رها کرد. این وضعیت، نیازمند ساماندهی و از همه مهمتر آگاهیرسانیست.
برای رمزارزها قانون نداریم
این کارشناس اقتصادی در ادامه صحبتهای خود به بحث خاموشی دستگاههای ماینر اشاره کرد و گفت: طی چند سال اخیر با ورود به فصل گرما، اولین رویکرد دولت نسبت به فعالیت در عرصه رمزارزها، خاموشی دستگاههای ماینر است که اقدام صحیحی به نظر میرسد. غیر از آن اقدامی انجام نشده که بخواهیم از عملکرد قانونی در عرصه رمزارزها صحبت کنیم. با گسترش بازی همستر کمبت، برخی از افراد و مقامات رویکرد منفی خود را نسبت به این بازی اعلام کردند، اما بخواهیم صادق باشیم، این اظهارات اصلا برای مردم مهم نیست. همانطور که تلگرام چند سالیست فیلتر است، اما به خاطر این بازی، مردم هر طور که شد مجدد به این پیامرسان پیوستند. به نظر میرسد باید رویکردهای مدیریتی در برابر اتفاقات مهم و جدید جهانی، به روز شوند؛ ما نیاز به روزآمدی داریم نه نگاه قهرآمیز.
موجسواری آگاهان
ورود مردم به دنیای پیچیده و پرریسک رمزارزها، ابعاد مثبت و منفی زیادی همزمان دارد، اما مهمترین نگرانی حاضر بابت آن، کمبود آگاهی افراد است. مهیا بودن فرصت کلاهبرداریهای مختلف آن هم در عرصه دیجیتال و فضای مجازی که ردگیری آن کمی دشوار است، مهمترین خطریست که میتواند در کمین افراد کم آگاه باشد. هرچند که متخصصان خبره هم خود را از آن مبرا نمیدانند.