انتخاب سردبیرمهمترین اخبار روز
معامله ترامپ با ایران، چقدر شدنی است؟/ حلقه صفر ترامپ مانع از توافق می شوند؟
یکی از بسیاری از مشکلات پیچیده سیاست خارجی که دونالد ترامپ هنگام تصدی پست ریاست جمهوری در بیش از دو هفته دیگر به ارث خواهد برد، ایران در آستانه هسته ای است.
در ادامه این مطلب آمده است: ایران در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت هستهای قرار دارد، برنامه موشکی بالستیک قوی آن به پیشرفت خود ادامه میدهد و ایالات متحده را مانع اصلی تسلط خود بر خاورمیانه میداند. ترامپ چگونه پاسخ خواهد داد؟
پاسخ به این سوال آسان است، زیرا ترامپ در مورد برنامههای خود ثابت قدم بوده است: او به سیاست “فشار حداکثری” دولت نخست خود باز خواهد گشت.
این تلاش به دنبال آن بود که با گسترش تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران و تشدید اجرای تحریمهای موجود، فشار اقتصادی بر ایران را افزایش دهد. هدف تغییر حکومت نبود، بلکه مجبور کردن تهران به محدود کردن برنامههای هستهای و موشکی بالستیک خود و مهار حمایت از شبه نظامیان منطقهای بود که به اصطلاح محور مقاومت را تشکیل میدادند.
فشار حداکثری قطعاً اقتصاد ایران را تحت فشار قرار داد. با این حال، نتوانست تهران را به پای میز مذاکره بکشاند. حتی با وجود تزلزل اقتصادی و کاهش ذخایر ارزی، ایران به برنامههای هستهای و موشکی بالستیک خود ادامه داد، حمایت خود را از متحدان منطقهای خود گسترش داد و حتی در سال ۲۰۲۰ حمله موشکی به یک پایگاه آمریکایی در عراق انجام داد.
آیا اگر دولت بایدن کارزار فشار حداکثری را حفظ میکرد، نتیجه میداد؟ ترامپ اینطور فکر میکند. اما این موضوعی است که مورخان و هواداران باید در مورد آن بحث کنند. سوال فعلی این است که آیا فشار حداکثری در شرایط ژئوپلیتیکی بسیار متفاوت امروزی کارساز خواهد بود؟