امیدواری بازار ارز به بازگشت دیپلماسی
خبر دیدار دیپلماتهای ارشد سه کشور اروپایی با مقامات ایرانی در روزهای آینده موجب نوسان بیشتر دلار و عقب نشینی به کانال 87 هزار تومانی شد.
دلار در معاملات غیررسمی روز چهارشنبه هفته گذشته، تحت تاثیر تکذیب خبر فعالسازی مکانیسم ماشه در چند روز آینده، نوسان محدودی معادل ۰.۲۳ درصد تجربه کرد. روز پنجشنبه نیز این فضای محتاطانه همچنان در بازار حاکم بود و دلار به روند کمنوسان خود ادامه داد. با این حال به گزارش آکسیوس دیپلماتهای ارشد سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه، آلمان) و ایران، به زودی در اروپا دیدار خواهند کرد. هدف از این دیدار، بررسی امکان ازسرگیری مذاکرات هستهای و بررسی شانس دستیابی به یک توافق جدید عنوان شد. این خبر باعث شد تا بخشی از معاملهگران بازار ارز که در روزهای گذشته با هدف کسب سود وارد بازار شده بودند، تغییر موضع دهند.
این گروه که معمولا با رویکرد کوتاهمدت و نگاه سفتهبازانه در بازار فعالیت میکنند، با مشاهده سیگنالهای تازه سیاسی که میتواند جهت انتظارات بازار ارز را تغییر دهد، تصمیم گرفتند برای پیشگیری از ضرر بیشتر، سریعا از موقعیت خرید خود خارج شوند و اقدام به فروش کنند. این رفتار باعث شد تا قیمت دلار در روز گذشته عقبنشینی کند. در نتیجه، قیمت دلار پس از آغاز معاملات در نخستین روز هفته، نسبت به دو روز معاملاتی قبلی نوسان بیشتری را تجربه کرد.
بهطوری که هر دلار آزاد در این روز با ثبت تغییر روزانه حدود منفی ۱.۰۷ درصدی در رقم ۸۷ هزار و ۶۰۰ تومان به فروش رسید. این کاهش قیمت ثابت کرد که در شرایط فعلی، بازار ارز بسیار تحت تاثیر تحولات سیاسی است. بررسی روند بازار ارز بهوضوح نشان میدهد که هر نشانهای از باز شدن گرههای سیاسی یا افزایش تنشها، میتواند در کوتاهترین زمان ممکن، بر نرخ ارز تاثیر بگذارد.
خبر برگزاری نشست میان مقامات ایران و سه کشور اروپایی، برای فعالان بازار این معنا را داشت که روند مذاکراتی که پس از جنگ اخیر ایران و اسرائیل به تعویق افتاده بود، مجددا در حال آغاز است. از نگاه تحلیلگران، این گفتوگوها میتواند آغازگر یک روند جدید باشد؛ روندی که شاید در ادامه، بستر را برای بازگشت مذاکرات ایران با آمریکا نیز هموار کند. از سوی دیگر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در گفتوگو با شبکه «سی جی تی ان» چین در پاسخ به اینکه آیا امکان بازگشت به مذاکرات وجود دارد بیان کرد: «بله، اما این امر نیازمند ارادهای جدی و واقعی از سوی طرف مقابل است و باید گزینه نظامی کنار گذاشته شود و بهدنبال یک راهحل از مسیر مذاکره بود.»
به نظر میرسد که در حال حاضر معاملهگران منتظر نتیجه گفتوگوهای میان ایران و کشورهای اروپایی هستند و ترجیح میدهند تا مشخص شدن نتیجه این گفتوگوها، معاملات سنگین انجام ندهند. به عبارتی آنها تمایل دارند قبل از روشن شدن مسیر سیاسی، از ریسک دوری کنند. از دید تحلیلگران، این رویکرد محافظهکارانه موجب میشود که قیمت دلار تا زمان برگزاری مذاکرات در محدودهای مشخص نوسان کند.