تبانی گروسی علیه ایران مذاکرات با آمریکا را به تعویق انداخت؟
همزمان با تعویق مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا تنش در میان ایران و تروئیکای اروپا افزایش یافته که می تواند زمینه ی برای بازگشت مکانیزم باشه باشد.
سایه سنگین تنش بر روابط ایران و اروپا
این وبگاه در ادامه آورد، معاونان وزیر خارجه ایران و تروئیکای اروپا قرار بود در تاریخ ۲ مه در رم دیدار کنند، اما این مذاکرات پس از تعویق مذاکرات غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن در ۳ مه در پایتخت ایتالیا به تعویق افتاد. وزیر خارجه عمان، سید بدر بن حمد البوسعیدی، که به عنوان میانجی در مذاکرات ایران و آمریکا فعالیت میکند، در تاریخ ۱ مه اعلام کرد که مذاکرات هستهای به دلیل “دلایل لجستیکی” به تعویق افتاده و برای برگزاری اش مجدداً برنامهریزی خواهد شد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اسماعیل باقری نیز تأیید کرد که تعویق مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا به این معناست که دیدار ایران و تروئیکای اروپا “در تاریخ دیگری” برگزار خواهد شد.فعلا برای دیدار هیات ایرانی با تروئیکای اروپایی تاریخی مشخص نشده، آن هم در شرایطی که تحولات پیش رو می تواند به تنش ها در روابط تهران و اروپا دامن بزند. ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، در تاریخ ۲۸ آوریل ادعا کرد که ایران “در حال عبور از آستانه گریز هسته ای قرار دارد. او مدعی شد که در حالی که “هیچ راهحل نظامی برای مشکل هستهای ایران وجود ندارد”، تروئیکای اروپا “در یک لحظه و بدون تردید برای بازگرداندن” تحریمهای سازمان ملل که در چارچوب توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران برداشته شده بودند، اقدام خواهد کرد و ماشه فعال خواهد شد.
همزمان باقری در تاریخ ۲ مه اظهارات بارو را “کاملاً بیمعنی” خواند و هشدار داد که رویکرد خصمانه فرانسه ممکن است تلاشها برای رسیدن به توافق با آمریکا را مختل کند. در همین حال، پلیس متروپولیتن بریتانیا در تاریخ ۴ مه مدعی شد که هشت مرد، از جمله هفت شهروند ایرانی، را در دو تحقیق ضدتروریستی جداگانه دستگیر کرده است.پلیس بدون ارائه جزئیات ادعا کرد که پنج نفر در ارتباط با یک طرح ادعایی برای “هدف قرار دادن یک محل خاص” دستگیر شدند. در همین راستا عبدالرسول دیوسالار، پژوهشگر ارشد در موسسه تحقیقاتی خلع سلاح سازمان ملل، در این باره مدعی شد که این رویداد ادعایی احتمالاً منجر به وخیمتر شدن روابط لندن و تهران خواهد شد که ممکن است بر مذاکرات ایران و تروئیکای اروپا تأثیر بگذارد. دیوسالار در ادامه ادعا کرد: “دو کشور نیاز دارند (ایران و انگلیس)که همکاریهای ضدتروریستی فعالتری داشته باشند و دیپلماسی اطلاعاتی را به عنوان گام اول برای بازتنظیم روابط آغاز کنند.”تروئیکای اروپایی فعلا از حاشیهها نظارهگر مذاکرات هستهای بوده و از طریق عمان که نقش میانجی را عهده دار است از جزئیات اطلاع پیدا کرده است. در این زمینه، برخی رسانههای ایرانیادعا میکنند که تروئیکای اروپایی اروپا با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری میکند تا بازگشت تحریمهای سازمان ملل را توجیه کند.
روزنامه تهران تایمز در تاریخ ۱۶ آوریل تأکید کرد که رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قصد دارد به عنوان دبیرکل بعدی سازمان ملل انتخاب شود. این روزنامه بدون ارائه مدرک ادعا کرد که تروئیکای اروپا وعده دادهاند که از درخواست گروسی برای تصدی پست دبیرکلی سازمان ملل “در ازای کمکهای او برای ترسیم چهره ای از ایران به عنوان کشوری در آستانه گریز هسته ای، در گزارش بعدی آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت کنند. تهران تایمز گفت: “چنین گزارشی سپس میتواند توجیهی برای کشورهای اروپایی برای تهدید به فعال کردن مکانیزم ماشه باشد، که در توافق هستهای ۲۰۱۵ بدان اشاره شده و زمینه را برای بازگشت تحریمهای سازمان ملل هموار می سازد. این روزنامه در ادامه در تاریخ ۱ مه ادعا کرد که گروسی تحت فشار تروئیکای اروپا “اختلال در مذاکرات ایران و آمریکا را تشدید کرده” و اطلاعات “گمراهکننده” به واشنگتن داده تا شک و تردید در مورد “فعالیتهای هستهای صلحآمیز” ایران ایجاد کند. قابل توجه است که کایا کالاتس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در تاریخ ۵ مه با عباس عراقچی، دیپلمات ارشد ایران، دیدار کرد.