انتخاب سردبیرآخرین عناوین

ژنرال اسرائیل: انفجار بندر حمله ای برنامه ریزی شده است نه تصادف

طبق اظهارات ژنرال ارتش اسرائیل هدف از انفجار بندر رجایی را «حمله به ذخایر سوخت موشک بالستیک» است که احتمال دارد این اقدام حمله‌ای برنامه‌ریزی شده باشد و نه تصادف.

امیر اویوی، روز سه‌شنبه در گفتگو با خبرگزاری آمریکایی «مدیا لاین» احتمال نقش‌‌آفرینی کشورش در این انفجار را مطرح کرد.

 

این درحالی است که اسرائیل در همان ساعات اولیه حادثه هرگونه دخالت و دست‌ داشتن در آن را رد کرده بود.

پیش‌تر نیویورک‌تایمز در گزارشی به نقل از یک منبع مرتبط با سپاه پاسداران اعلام کرد که ماده منفجر شده در بندر رجایی «پرکلرات سدیم»، یکی از ترکیبات اصلی سوخت جامد موشک بوده است.

فایننشال تایمز در ماه ژانویه طی گزارشی اعلام کرده بود که این ماده شیمیایی توسط دو کشتی از چین به ایران ارسال شده و قرار بود برای تجدید ذخایر موشکی ایران که در پی حملات به اسرائیل کاهش یافته بود، مورد استفاده قرار گیرد.

شرکت امنیت دریایی بریتانیایی «امبری» نیز اعلام کرد که به شواهدی دست‌ یافته است که نشان می‌دهد انفجار به دلیل نگهداری نادرست «پرکلرات سدیم» در بندر رجایی رخ داده است.

این شرکت اعلام کرد: «گزارش‌ها حاکی از آن است که این آتش‌سوزی بر اثر حمل نادرست محموله‌ای از سوخت جامد رخ داده که برای استفاده در موشک‌های بالستیک ایران در نظر گرفته شده بود.»

سعید جعفری، مدیرعامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، وابسته به بنیاد مستضعفان که انفجار در محوطه اختصاصی این شرکت رخ داد، گفت: « این سانحه درپی اظهار خلاف محموله‌های وارداتی رخ داده و محموله‌های بسیار خطرناک منفجر شده بندر رجایی تحت عنوان کالای معمولی وارد و دپو شده بود.»

البته آقای جعفری در مورد این که این محموله‌های بسیار خطرناک چه بوده‌اند اظهار نظری نکرد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه طی پیامی به «مسئولان امنیتی و قضایی» دستور داد که «با بررسی کامل هرگونه سهل‌انگاری یا تعمد را کشف و بر طبق مقررات پیگیری کنند.»

محمدمهدی شهریاری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز سه‌شنبه بار دیگر احتمال خرابکاری را مطرح کرد و گفت: «این حادثه حتی می‌تواند از طریق ریزپرنده‌ها وجود آمده باشد، هرچند که احتمال انفجار خرابکارانه و حتی حضور فرد یا افراد نفوذی هم مطرح است.»

او افزود: «یکی از سناریوهای اصلی باید این باشد که این اتفاق تلخ به واسطه خرابکاری مثل ریزپرنده یا عامل نفوذی رخ داده است. به هر حال طرح این موضوع در کمیسیون امنیت ملی مجلس جدی است و باید به آن پرداخته شود، هرچند که تا روز گذشته که با استاندار هرمزگان هم که صحبت کردیم، می‌گفت همچنان اطلاعاتی روشنی نداریم.»

پیش‌تر نیز محمد سراج، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفته بود که این حادثه‌ «به هیچ‌وجه تصادفی نبوده است.»

آقای سراج همچنین از وجود «نشانه‌‌های واضح از دخالت إسرائیل» در این انفجار سخن گفته بود.

محمد سراج با رد احتمال آتش‌سوزی طبیعی گفته بود: «مواد شیمیایی معمولا فقط در یک نقطه آتش می‌گیرند و چنین انفجارهای همزمانی ایجاد نمی‌کنند. این کانتینرها یا در مبدا و توسط کشور صادرکننده آلوده شده بودند یا در مسیر حمل و نقل و یا حتی توسط عوامل داخلی به مواد منفجره مجهز شده بودند.»

این نماینده مجلس احتمال استفاده از ماهواره یا تایمرها را برای کنترل از راه دور این انفجار مطرح کرد و گفت: « آنها دقیقا زمان رسیدن کانتینرها به بندر را محاسبه کرده بودند تا بیشترین آسیب را وارد کنند.»

با این حال، دیگر مقامات از جمله اسکندر مومنی، وزیر کشور و محمد آشوری، استاندار هرمزگان وقوع هرگونه خرابکاری را رد کرده‌اند.

آقای مومنی به «نقص‌ها، از جمله عدم رعایت نکات ایمنی و سهل‌انگاری» اشاره کرد و آقای آشوری نیز فرضیه خرابکاری را «فاقد مبنا یا ارتباط» دانست.

ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز سه‌شنبه گفت که بنابر گزارش هیات اعزامی به بندر رجایی، این انفجار «منشا خارجی» ندارد.

آقای رضایی گفت: « طبق گزارش ارائه شده، حادثه بندر شهید رجایی منشا خارجی نداشته است. البته قصور و تقصیر، سهل انگاری و عدم رعایت نکات ایمنی در این حادثه بوده که نیازمند بررسی بیشتر، دقیق‌تر و بررسی کارشناسی مفصل دارد.»

با این حال، مشخصا در روزهای اخیر و با پیشرفت مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا، برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران در مرکزیت توجه مقامات اسرائیلی قرار گرفته است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل طی سخنرانی شامگاه یکشنبه در اتحادیه خبری یهودی در اورشلیم (بیت‌المقدس)، برنامه هسته‌ای و برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران را مرتبط با یکدیگر دانست و گفت: «توافق کارا، توافقی است که ظرفیت غنی‌سازی ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را از بین ببرد. اگر آن‌ها ابزار پرتاب، موشک‌های بالستیک و موشک‌های بالستیک قاره‌پیما را در اختیار داشته باشند، همه شهرهای ایالات متحده را تهدید می‌کنند.»

آقای نتانیاهو افزود: «به نظر من باید جلوگیری از توسعه موشک‌های بالستیک را در این توافق بگنجانیم. فکر می‌کنم این دو الزام‌های توافق هستند. به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا گفتم که امیدوارم مذاکره‌کنندگان همین هدف را در دستور کار داشته باشند. ما در تماس نزدیک با ایالات متحده هستیم. اما من گفتم که به هر طریق ممکن، ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.»

آقای نتانیاهو همچنین در این سخنرانی با یادآوری اقدام دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در قطع موقت ارسال سلاح به اسرائیل در جریان جنگ غزه تاکید کرد که اسرائیل «یک کشور اقماری نیست.»

آقای نتانیاهو در بخشی دیگر از این سخنرانی گفت که اقدامات مخفیانه اسرائیل طی سال‌های گذشته برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را یک دهه عقب انداخته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا