نبض بورسآخرین عناوین

تردید سهامداران در آغاز مذاکرات/ بورس رونق می گیرد؟

با وجود استقبال بورس تهران از مذاکرات ایران و آمریکا اما مولفه‌‌‌‌‌‌های تابلوهای تالار شیشه ای ، حکایت از یک ابهام درمیان فعالان بازار سهام دارد.

 با وجود آنکه دقایق ابتدایی معاملات بازار سهام با تقاضای خوبی همراه بود، اما به مرور فشار عرضه‌ها در بازار موجب افت تعدادنمادهای سبزپوش شد. در نهایت شاخص‌کل بورس به کمک گروه بانکی با رشد ۱۵هزار‌واحدی به ۲میلیون و ۸۴۵هزار واحد رسید ‌و شاخص هموزن رشد ۰.۱درصدی را تجربه کرد، با این‌وجود اهالی بازار معتقد هستند، اگر نتیجه مذاکرات اولیه میان ایران و آمریکا، امیدبخش باشد، بورس تهران در آستانه یک روند صعودی خواهد بود که می‌تواند منجر به عبور شاخص‌کل از مرز ۳میلیون واحد شود. این درحالی است که بازارهای جهانی نیز در شرایط نااطمینانی قرار دارد و جنگ تجاری میان آمریکا و چین، قیمت هر انس طلای جهانی را به بیش از ۳هزار و ۲۰۰دلار رسانده‌است.

ابهام در بازارهای جهانی

قیمت کامودیتی‌‌‌‌‌‌ها طی هفته گذشته با نوساناتی همراه بود، درحالی‌که ترامپ با وضع تعرفه برای کشورها، قیمت نفت‌برنت را به زیر ۶۰دلار هدایت کرد، اما عقب‌نشینی وی از این تعرفه‌‌‌‌‌‌ها، موجب شد تا بخشی از افت قیمت‌ها جبران شود، به‌طوری‌که قیمت هر بشکه از طلای‌سیاه تا ۶۳دلار نیز افزایش‌یافت، با این‌حال جنگ تجاری میان آمریکا و چین، عطش تقاضا در فلزات گرانبها را بالاتر برده است، به‌طوری‌که طی روز جمعه قیمت هر انس طلا، با عبور از مرز۳هزار و ۲۰۰دلار رکورد جدیدی را به‌ثبت رساند. بررسی‌‌‌‌‌‌ها حکایت از آن دارد که طی هفته گذشته قیمت طلا، نقره و مس به ترتیب با رشد ۷درصدی، ۹درصدی و ۳درصدی همراه شده‌است. این درحالی است که نفت‌برنت همچنان ۱.۲۵درصد پایین‌تر از آخرین قیمت هفته قبل از آن است. کاهش تقاضا در چین با رکود احتمالی در تجارت و اقتصاد در دومین اقتصاد دنیا موجب‌شده‌است تا نفت زیر ۶۵دلار بماند.

بورسی‌‌‌‌‌‌ها در دوراهی

بر خلاف حباب بیش از ۲۰درصدی سکه و گران‌‌‌‌‌‌ماندن قیمت دلار در بازار آزاد، بورس تهران همچنان به قیمت است، به‌خصوص آنکه قیمت دلار توافقی با دلار موثر بر شرکت‌های صادرات‌‌‌‌‌‌محور، همچنان زیر ارزش ذاتی است. این موضوع پتانسیل بالای این بورس را در آینده‌‌‌‌‌‌ای نزدیک نشان می‌دهد.  معاملات روز شنبه نشان‌داد که با وجود متعادل‌بودن بازار و عبور ارزش دادوستدهای بورس تهران از ۷هزار‌میلیارد‌تومان، همچنان عطش تقاضا برای سهام، پایدار نیست و معامله‌گران تصمیم قطعی برای ورود پول‌های درشت به این بازار ندارند، چراکه شرایط سیاسی کشور در آستانه یک تغییر بزرگ قرار دارد.

احتمال توافق میان ایران و آمریکا هنوز ۵۰‌درصد است و در صورتی‌که مذاکرات به یک نتیجه اولیه قوی نرسد، بورس تهران می‌تواند روزهای سختی را تجربه کند. وزن ریسک‌های سیاسی به‌قدری بالاست که برخلاف مذاکرات دوره قبل که در سال۹۴ به نتیجه رسید، به سرانجام‌‌‌‌‌‌رسیدن این دور از مذاکرات، بورس تهران را به یک تحرک قوی واخواهد داشت، به‌خصوص آنکه نسبت P/E بازار در محدوده جذابی است و رشد قیمت دلار توافقی منجر به رشد سودآوری شرکت‌ها خواهدشد. همچنین در شرایط یک توافق سیاسی، P/E بورس تهران می‌تواند به شکل پایداری دو رقمی بماند.

مرز باریک رکود و رونق

بازار سهام درحالی در ابهام فرو رفته‌است که در هر توافق سیاسی منجر به یک رونق پایدار و شکست توافق، می‌تواند رکود عمیق منجر شود. شاخص بورس اکنون در آستانه یک محدوده مقاومتی قرار دارد و عبور از آن منوط به ارزیابی مثبت اولیه از مذاکرات روز شنبه است، در صورتی‌که خبر خوبی شنیده شود، عبور از این مقاومت سخت نیست و با رشد ارزش معاملات، شاخص بورس به سمت ۳۳میلیون واحد حرکت خواهد کرد. لیدر این صعود گروه بانکی است، با این‌حال به مرور خودرویی‌‌‌‌‌‌ها، پتروشیمی‌ها و پالایشی‌‌‌‌‌‌ها نیز به این مسیر افزوده خواهند شد.

محرک بعدی بازار، جایگزینی احتمالی علی طیب‌‌‌‌‌‌نیا؛ مشاور عالی رئیس‌جمهور به‌عنوان وزیر جدید اقتصاد است که تکلیف سکاندار مهم‌ترین وزارتخانه دولت را مشخص خواهد کرد. بر اساس برآورد برخی از کارشناسان بازار، در صورت توافق سیاسی قوی، حرکت شاخص بورس به سمت ۴میلیون و ۴.۵میلیون واحد کار چندان سختی نیست. سناریوی بدبینانه نیز افزایش تنش سیاسی است که می‌تواند منجر به افت ۳ تا ۵درصدی نماگر اصلی بازار سهام شود. به‌نظر می‌رسد در این سناریو نیز رکود بورس موقتی است و با رشد احتمالی دلار، کف ۲میلیون و ۶۵۰هزار‌واحدی برای بازار سهام تضمین شده‌است، مگر آنکه تشدید تنش به درگیری‌های گسترده‌‌‌‌‌‌تر بینجامد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا