روی خوش بورس به مذاکرات
دیروز با انتشار اخبار از سرگیری مذاکرات ایران و آمریکا، همراه با موج ورود پول به بازار سرمایه، شاخص کل بورس با رشد ۵۹هزار واحد از کانال ۲.۸ میلیونی عبور کرد.
بازار داخلی
موج ورود پول به بازار سرمایه
در چهارمین روز هفته معاملاتی جاری، شاخص کل بورس با بیش از 59هزار واحد افزایش (2.16 درصد) در سطح 2 میلیون و 806هزار واحد قرار گرفت. این در حالی است که شاخص کل هموزن نیز، با افزایش 1.63درصدی در 818هزار واحدی قرار گرفت. این شاخص که در خلال روز دوشنبه تا مرز از دست دادن کانال مهم 800هزار واحدی، عقبنشینی کرده بود. طی روز گذشته با افزایش چشمگیر 1.63 درصدی مواجه شد.
از دیگر سو با پایان معاملات روز گذشته، شاخص کل فرابورس نیز همسو با دیگر شاخصهای یادشده با افزایش 328 واحدی، در 25هزار 75 واحد قرار گرفت و پس از بررسیها نشان میدهد ارزش معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی 5531میلیارد تومان بوده است که کاهش 18درصدی نسبت به دوشنبه را نشان میدهد. از دیگر سو در خلال روز گذشته 2491 میلیارد پول حقیقی وارد چرخه معاملات شد که بیشترین ورود پول از 25 آذر سال گذشته است.
به عقیده برخی از کارشناسان تحولات سیاسی و اقتصادی اخیر نشاندهنده آینده بازار سرمایه است. به عقیده آنها بازار سرمایه در ایران به شدت وابسته به روند مذاکرات بینالمللی و کاهش تنشهای منطقهای وابسته است. در صورت برقراری آرامش نسبی، انتظار میرود جریان سرمایه به سمت بورس شتاب بگیرد، همانگونه که در دورههای مشابه گذشته اتفاق افتاده است. در مقابل، عدم قطعیت سیاسی و تهدیدهای جغرافیایی همچنان طلا و دلار را به عنوان پناهگاههای امن سرمایهگذاران تقویت کرده است. این داراییها، بهویژه با توجه به تورم بالا و نوسانات شدید ارزی، همچنان جذابیت خود را حفظ میکنند.
با این حال، اگر مذاکرات بین ایران و جامعه جهانی موفقیتآمیز باشد، انتظار میرود بخشی از سرمایههای کوتاه مدت از این بازارها خارج و به سمت بورس هدایت شود که میتواند قیمت طلا را تحتتاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، گزارشهای مالی ماهانه و رفتارهای دوگانه سرمایهگذاران (مخاطرهپذیری در خرید سهام پربازده یا تمرکز بر داراییهای مطمئن) نشان میدهد که بازار همچنان تحتتاثیر ریسکهای سیاسی قرار دارد. اما تاثیر هیچکدام را نمیتوان به میزان کاهش تنش در فضای عمومی کشور ارزیابی کرد.
نقش امن شاخص دلار
پس از آغاز بسیار ضعیف، بازار سهام آمریکا با انتشار یک تیتر تایید نشده مبنی بر توقف ۹۰روزه تعرفهها به منطقه مثبت جهش کرد. ترامپ این اخبار را به سرعت «اخبار جعلی» خواند و در واقع تهدید به تعرفههای ۵۰درصدی اضافی علیه چین کرد. شاخص S&P در نهایت تنها اندکی پایینتر پس از یک روز پرنوسان بسته شد. شاخص نیکی ژاپن در روز سهشنبه جهش چشمگیر 6درصدی داشت. در آمریکا، دلار بار دیگر نقش پناهگاه امن را بازآفرینی کرده است. افزایش بازده اوراق خزانه در روز دوشنبه همچنان به نفع دلار بود. فارغ از اخبار مربوط به تعرفهها، در روز سهشنبه نظرسنجیهای کسبوکار کوچک NFIB منتشر شد. شاخص خوشبینی کسبوکار پس از انتخابات جهش داشته اما در سال ۲۰۲۵ روند اصلاحی به خود گرفته است.
انتظار فعالان مبنی بر آن است که این شاخص دوباره به زیر ۱۰۰ بازگردد. البته همچنان بالاتر از میانگین ۹۳ در سال ۲۰۲۴ است. شاخصهای دیگری که باید به آنها توجه کرد، شامل برنامههای استخدامی است که اغلب با اشتغال بخش خصوصی همبستگی خوبی دارند و برنامههای قیمتگذاری برای سهماه آینده هستند.اشتغال بخش خصوصی در ماه فوریه به بالاترین سطح یک سال اخیر رسید و شاخص پیشنگری خوبی برای تورم محسوب میشود، چرا که کسبوکارهای کوچک حدود ۴۴درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکا را تشکیل میدهند.
چند جلسه اخیر باعث شدهاند تا نوعی بازگشت به همبستگیهای معمول در بازار فارکس اتفاق بیفتد. اگر بازار سهام آرامش نسبی پیدا کند، دلار میتواند در روز سهشنبه همراه با ین ژاپن و فرانک سوئیس تحت فشار باقی بماند. ترامپ نشانههای کمی از عقبنشینی از سیاستهای حمایتی نشان داده و این ریسک وجود دارد که بازار بار دیگر بیش از حد خوشبین شده باشد. اتحادیه اروپا همچنان اعلام میکند که آماده گفتوگو برای گزینههای بدون تعرفه با آمریکاست، اما این روند احتمالا زمانبر خواهد بود. در این میان، اتحادیه اروپا اقدامات تلافیجویانه نسبتا محدودی را در برابر تعرفههای آمریکا در پیش گرفته است. گزارش شده که تعرفههای ۲۵درصدی ممکن است دامنه وسیعی از کالاهای آمریکایی را شامل شود، اما از نظر مبلغ دلاری همچنان بسیار کمتر از هدفگذاری آمریکا خواهد بود.