ناترازی انرژی،چراغ خانهها را خاموش کرد
ناترازی انرژی و از راه رسیدن موج سرما، بار دیگر دولت را ناچار به قطع برق منازل کرد. قرار است از امروز جدول خاموشیها اعلام و اعمال شود.
برنامه دولت برای توقف قطعی برق منازل تنها ۱۸روز دوام داشت. دولت از روز پنجشنبه با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تشدید سرمای هوا و محدودیت تامین سوخت گاز نیروگاهها مجددا ناچار به قطع برق منازل شده است. رویکردی که به نظر میرسد به دلیل ناترازیهای انرژی و از سوی دیگر رسیدن موج سرمای زمستان گریزی از آن نیست. از همینرو قرار است بنابر اعلام شرکت توانیر از امروز جدول اجرای محدودیتهای برق اعلام شود.
پیش از این هم دولت در بازه زمانی ۲۱ آبان تا ۶ آذرماه، بر اساس جداول تدوین شده و اعلام قبلی به مشترکان به مدیریت سوخت نیروگاهی رو آورده بود. با این حال روز ۵آذر ماه اسماعیل حسینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس از توقف قطع برق منازل مسکونی خبر داد.
به دنبال اعلام این خبر روز ۶ آذر ماه، وزرای نیرو و نفت در مجلس شورای اسلامی حضور یافتند و با اشاره به اقدامات صورت گرفته در وزارتخانههای تحت امرشان اعلام کردند که در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی وجود ندارد و با تولید سوخت کافی دیگر خاموشی در هیچ نقطهای از کشور اعمال نمیشود. آنها همچنین تاکید کردند که وزارتخانههای نیرو و نفت تمام تلاش خود را میکنند تا ماههای پیشرو را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم.
با این حال به نظر میرسد که کشور یک بار دیگر برای تامین و تولید برق و انرژی دچار مشکل شده است و به همین دلیل به سمت قطع برق منازل روی آورده است. ورود سامانه هوای سرد به کشور یکی از دلایل مشکلات ایجادشده در تامین انرژی است. بر اساس اعلام سازمان هواشناسی با ورود سامانه هوای سرد به کشور از امروز در اکثر مناطق کشور کاهش محسوس دما رخ خواهد داد و این امر از یکسو منجر به افزایش میزان مصرف گاز میشود و از سوی دیگر، مصرف انرژی برق را افزایش خواهد داد.
ازهمینرو از روز پنجشنبه برق منازل در اکثر شهرهای کشور برای چندین نوبت قطع شده است. گزارشها و رصد فضای مجازی نشان میدهد بسیاری از شهروندان که از پمپ آب برای تامین آب آپارتمانشان استفاده میکنند علاوه بر قطع برق منازلشان با مشکل قطع آب هم روبهرو شدهاند.
پویش کاهش ۲ درجهای دما
همزمان با آغاز دوباره قطع برق منازل، دولت طی دو روز گذشته با راه انداختن پویش کاهش ۲ درجهای دما از مردم خواسته است تا با پیوستن به پویش «کاهش ۲ درجه دما» هموطنان را برای داشتن ایرانی گرم در زمستان سرد، با خود همراه کنند. دولت همچنین خواستار صرفهجویی مردم در مصرف انرژی شده است.
این پویش پس از آن از سوی اعضای دولت چهاردهم راه افتاد که مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در پیامی ویدئویی از مردم خواست تا با کاهش ۲ درجهای دمای محیط، زمینه سوخترسانی به همه مردم را فراهم کنند. رئیسجمهور در این پیام ویدئویی خطاب به مردم ایران با اشاره به آلودگی هوا و تاثیرات منفی آن بر سلامت جامعه اظهار کرد: با توجه به اینکه سوخت نامناسبی داریم، ضرورت دارد که روند گرمایش خانه و محل کار را کنترل کنیم. وی افزود: از مردم عزیز کشورمان میخواهیم که درجه گرمایش را حداقل دو درجه کاهش دهند تا بتوانیم ذخیره سوخت داشته باشیم و به همه مردم سوخترسانی کنیم.
رئیسجمهور تاکنون بارها نسبت به ناترازی انرژی در کشور هشدار داده است، همچنانکه او روز پنجشنبه نیز پس از بازدید از نمایشگاه توانمندی بخش صنعت و معدن یک بار دیگر بر غیراستاندارد بودن مصارف انرژی در ادارات و صنعت و منازل تاکید کرد و گفت که ما سه برابر میانگین دنیا سوخت مصرف میکنیم. همین موضوع حتی موجب بحث بین پزشکیان و وزیر صمت در حاشیه بازدید از این نمایشگاه شد تا آنجا که رئیسجمهور نسبت به استفاده از وسایل گرمایشی و روشن بودن زیاد چراغ در نمایشگاه انتقاد کرد. به دنبال درخواست رئیسجمهور برای کاهش ۲ درجهای دمای محیط، وزرای راه و شهرسازی، وزیر نفت، وزیر کشور، رئیس سازمان محیطزیست و سخنگوی دولت، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری و دبیر شورای اطلاعرسانی دولت روز گذشته به پویش کاهش ۲درجهای دمای محیط پیوستند.
درهمین ارتباط محسن پاکنژاد، وزیر نفت با انتشار ویدئویی ضمن اشاره به سرمای هوا و تغییر میزان مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع اعلام کرد به دلیل افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، مجبور هستیم محدودیتهایی را به سایر بخشها اعمال کنیم. وی تصریح کرد: این محدودیتها کاملا مدیریت شده است تا مردم عزیز بتوانند از گاز و برق استفاده کنند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم با انتشار پیامی ویدئویی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس، با بیان اینکه امسال زمستان سردی پیشرو داریم که کمی زودتر از سالهای گذشته فرارسیده است، با دعوت از مردم برای پیوستن به پویش کاهش ۲ درجهای دمای محیط منازل، نوشت: هر یک درجه کاهش دما، معادل صرفهجویی ۲۵میلیون مترمکعب گاز است که با کارکرد یک روز یکی از فازهای پارس جنوبی در تولید گاز برابر است. به گزارش «ایرنا»، وی ادامه داد: برای اینکه هوای آلوده کمتری تجربه کنیم، مدیریت سوخت داشته باشیم. در کنار درخواست اعضای دولت از مردم برای کاهش مصرف انرژی، سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران هم از مردم درخواست کرد برای برخورداری همه مردم در سراسر کشور از گاز، نسبت به کاهش ۲ درجهای دمای محیط زندگی خود اقدام کنند. به گزارش «ایرنا»، وی گفت: در صورت تحقق کاهش دو درجهای محیط زندگی هموطنان، ۵۰ میلیون متر مکعب به شبکه گاز کشور کمک خواهد شد.