انتخاب سردبیرآخرین عناوین

دور جدید حملات شدید تل آویو به بیروت/ نقشه شوم اسراییل برای ایران

گروهی از تحلیلگران مدعی‌اند هدف اصلی اسراییل از افزایش تنش در منطقه رسیدن به نظم نوینی است که این رژیم و ایالات‌متحده سال‌هاست رویای آن را در سر می‌پرورانند.

گفته می‌شود بیروت شب سختی داشته است، به نوشته الجزیره پنجشنبه شب انفجار‌های بسیار قوی پایتخت لبنان را لرزاند و وزارت بهداشت این کشور از کشته شدن ۳۷ نفر و زخمی شدن ۱۵۱ نفر در حملات جنگنده‌های رژیم اسراییل در سراسر لبنان در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.

 اسراییل روز پنجشنبه بیروت و بالاخص منطقه ضاحیه جنوبی و فرودگاه بیروت را هدف بمباران سنگین خود قرار داد. در همین راستا آکسیوس به نقل از سه مقام اسراییلی مدعی است اسراییل چهارشنبه شب به وقت محلی در بیروت مواضع فرماندهی مرکزی حزب‌الله را هدف قرار داد، مقام‌های اسراییلی مدعی‌اند که هدف‌شان ترور سید هاشم صفی‌الدین، رییس کمیته اجرایی این جنبش است. خبر‌ها در مورد وضعیت این مقام ارشد حزب‌الله ضد و نقیض است. حزب‌الله لبنان هنوز در ارتباط با این خبر ادعایی واکنشی نشان نداده است.

پایگاه خبری المیادین لبنان نیز گزارش داد در حمله ارتش رژیم صهیونیستی به زیرساخت‌های حمل و نقل حیاتی لبنان، این رژیم با دو موشک به گذرگاه مرزی بین سوریه و لبنان آسیب رسانده و باعث توقف تردد میان دو کشور شد. آویچای آدرایی، سخنگوی ارتش رژیم اسراییل، روز پنجشنبه با تکرار ادعا‌های پیشین حزب‌الله را متهم کرد که از طریق این گذرگاه، از سوریه به لبنان اسلحه منتقل می‌کند. وزیر حمل و نقل لبنان، علی حمیه، بعدتر گفت که تمام گذرگاه‌های مرزی از سوی دولت لبنان نظارت می‌شود و ادعای اسرائیل را بی‌اساس خواند.

این هدف، با تغییر توازن قوا و همچنین، اشغال نقاطی از منطقه همراه است و یکی از دلایل حضور نظامی ایالات‌متحده در منطقه همین هدف ارزیابی می‌شود. گیدئون راخمان، تحلیلگر مسائل منطقه در روزنامه فایننشال تایمز می‌نویسد پس از ترور سید حسن نصرالله، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل، از این فرصت (ادعایی) برای «تغییر توازن قوا در منطقه برای سال‌ها» سخن به میان آورد. به ادعای او، در صورتی که اسراییل بتواند به «محور مقاومت» آسیب جدی وارد کند، دستاورد آن در عربستان‌سعودی و امارات متحده عربی که از نفوذ ایران نیز هراس دارند و علیه انصارالله نیز جنگیده‌اند، «بی سر و صدا مورد استقبال قرار می‌گیرد.»

پشت پرده دور تازه حملات اسراییل به ضاحیه بیروت

 

 


برخلاف اسراییل، سعودی‌ها همچنان اصرار دارند ایجاد کشور فلسطینی مستقل برای دستیابی به صلح پایدار در خاورمیانه بسیار مهم است. دولت عربستان‌سعودی همچنین دلایل خوبی برای ترس از تشدید خصومت‌های منطقه‌ای دارد که می‌تواند برنامه‌های توسعه بلندپروازانه این بازیگر را تهدید کند. برای اسرائیل، تغییر توازن قوا شامل معکوس کردن روایت داخلی شکست و سردرگمی این رژیم پس از ۷ اکتبر است. حمله حماس سرویس‌های جاسوسی اسراییل را تحقیر کرد، چراکه این رژیم راهبرد اصلی بازدارندگی‌اش را نه تسلیحات، بلکه سرویس‌های جاسوسی‌اش می‌دانست. حال که این بازدارندگی خدشه‌دار شده است، تنها گسترش تنش در منطقه می‌تواند به اسراییل کمک کند با اعمال «دکترین ضاحیه»‌و موارد مشابه، به تغییر توازن قوا برسد.

ارین بانکو و نهال طوسی در پولیتیکو با انتشار گزارشی و ضمن اشاره به تحولات اخیر بالاخص حملات پنجشنبه شب اسراییل به لبنان مدعی‌اند که بایدن چراغ سبز حمله زمینی اسراییل علیه این کشور را نشان داده است. این امر نشان می‌دهد ایالات‌متحده نیز خواهان ایجاد «نظم نوین» در منطقه و در اجرای این هدف با اسرائیل همسو است. به گفته بانکو و طوسی، شخصیت‌های ارشد دولت بایدن -عمدتا آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه رییس‌جمهوری امریکا و برت مک‌گورک، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی خاورمیانه- بی‌سر و صدا مقامات اسراییلی را تشویق می‌کنند حملات خود علیه لبنان به بهانه عقب راندن حزب‌الله از مرز را افزایش دهند. جنگ آن‌ها علیه حزب‌الله، علی‌رغم مخالفت مقامات پنتاگون، وزارت خارجه و جامعه اطلاعاتی امریکا که معتقدند اقدام اسراییل علیه حزب‌الله می‌تواند نیرو‌های امریکایی را به درگیری دیگری در خاورمیانه بکشاند، با حمایت مستقیم جو بایدن ادامه دارد و با همین حمایت در آینده گسترش می‌یابد. از نظر بانکو و طوسی، بایدن که عمر قدرتش به شماره افتاده، احتمالا به دنبال دستاوردی در خاورمیانه است و این دستاورد شاید همکاری با اسراییل برای حذف برخی نیرو‌های مقاومت در منطقه باشد. همچنین، این دو تحلیلگر مسائل منطقه مدعی‌اند، ضعف راهبرد دولت بایدن از همان ابتدا درقبال ایران و منطقه باعث شد خاورمیانه درگیر چنین تنش‌هایی شود.

دور جدید حملات شدید تل آویو به بیروت/ نقشه شوم اسراییل برای ایران

تهاجم نظامی مداوم اسرائیل به غزه و تهاجمات اخیر آن به لبنان، بحث‌های مناقشه‌آمیزی را بر سر مفهوم ادعایی «اسراییل بزرگ» برانگیخته است. اکاترینا مائوی، تحلیلگر امور راهبردی در اندیشکده سیاسی و اقتصادی خاورمیانه مدعی است هدف اسراییل از گسترش آشوب و جنگ در منطقه با حمله به لبنان، احیای مفهوم ادعایی «اسرائیل بزرگ» است. تصویر ادعایی «نقشه اسراییل بزرگ» روی یونیفرم نظامی سربازان اسرائیلی خشم کشور‌های عربی را برانگیخته است. این خشم البته بی‌اساس هم نیست، چراکه ناظران و افراد نزدیک به کابینه نتانیاهو هشدار می‌دهند هدف کلان اسراییل تغییر ژئوپلیتیک منطقه است.



سرزمین‌های ادعایی اسرائیل شامل مناطقی از نیل تا فرات، از مدینه تا لبنان، از جمله سرزمین‌هایی در مصر، لبنان، سوریه، عراق، عربستان‌سعودی، کل اردن و سرزمین‌های اشغالی فلسطین است. مائوی بر آن است هیچ نشانه روشنی مبنی بر اینکه اسراییل از این هدف چشم‌پوشی کرده، وجود ندارد. این تحلیلگر امور راهبردی مدعی است، جهان به سمت پایان عصر نفت در حال حرکت است و مسیر‌های تجاری در سطوح جهانی و منطقه‌ای چند برابر می‌شود، تغییرات پارادایم جدیدی برای ابرقدرت‌های سنتی لازم است تا بتوانند به‌طور مسالمت‌آمیز با قدرت‌های صنعتی و تجاری در حال ظهور رقابت کنند. مائوی نتیجه می‌گیرد رژیم اسراییل جهت ارتقای موقعیت خود در رقابت منطقه‌ای به دنبال گسترش اهداف ژئوپلیتیک خود است و برای دستیابی به اهداف ادعایی‌اش به اهرم نظامی در سطح گسترده متوسل شده است.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button