چرا در آغوش درخت راهی اسکار 2025 شد؟
عصر دیروز بود که فیلم سینمایی در آغوش درخت به کارگردانی بابک خواجهپاشا از میان سه نامزد نهایی، با اکثریت آرا به عنوان نماینده سینمای ایران به آکادمی اسکار ۲۰۲۵ معرفی شد.
عضو هیات انتخاب نماینده سینمای ایران در آکادمی اسکار گفت: بخشی از دلایل انتخاب «در آغوش درخت»، به سلیقه هیات انتخاب برمیگردد. خود فیلمی که انتخاب شده با همه معیارهایی که دارد، باید از خودش دفاع کند نه آنکه من به عنوان یکی از اعضای هیات انتخاب، مدافع فیلم باشم.
این فیلم پس از بحث و بررسی میان اعضای هیات انتخابِ نماینده ایران به آکادمی اسکار، در کنار دو فیلم دیگر یعنی مستند ایساتیس به کارگردانی علیرضا دهقان و فیلم سینمایی شهر خاموش به کارگردانی احمد بهرامی، انتخاب شد.
خبرنگار ایرنا پس از این انتخاب، نظر اعضای هیات انتخاب و در نهایت سخنگوی این هیات را جویا شد. یکی از اعضای هیات انتخاب درباره معرفی در آغوش درخت گفت: اینکه چه فیلمهایی شانس بیشتری دارند، مرتبط با فستیوالی است که فیلم به آن معرفی میشود. این جشنواره نیز یک جشنواره اروپایی نیست؛ بلکه جایزه اسکار است و از اهمیت بیشتری برخوردار است.
یکی دیگر از اعضای هیات انتخاب نیز با تاکید بر اینکه زاویه نگاهها در برابر این انتخاب متفاوت است، گفت: بخشی از دلایل انتخاب این فیلم، به سلیقه هیات انتخاب برمیگردد. خود فیلمی که انتخاب شده با همه معیارهایی که دارد، باید از خودش دفاع کند نه آنکه من به عنوان یکی از اعضای هیات انتخاب، مدافع فیلم باشم.برخی اشکال را متوجه ما میدانند؛ برخی نیز عقیده دارند نوع نگاه دیگران به فیلمی که انتخاب شده، دچار مشکل است اما حد وسطی نیز وجود دارد و هر دو طرف درست نگاه میکنند اما زاویه نگاهها به این انتخاب، متفاوت است
وی افزود: برخی اشکال را متوجه ما میدانند؛ برخی نیز عقیده دارند نوع نگاه دیگران به فیلمی که انتخاب شده، دچار مشکل است اما من میگویم حد وسطی نیز وجود دارد و هر دو طرف درست نگاه میکنند اما زاویه نگاهها به این انتخاب، متفاوت است.
نرگس آبیار، شبنم مقدمی، فریدون جیرانی، علی دهکردی، مرتضی رزاقکریمی، مهدی سجادهچی، اکبر نبوی، بهروز شعیبی و مجید زینالعابدین، اعضای ۹ نفره هیات انتخاب نماینده سینمای ایران برای حضور در نودوهفتمین دوره آکادمی اسکار بودند.
سخنگوی هیات انتخاب با اشاره به روند پایانی انتخاب معرفی نماینده سینمای ایران به آکادمی اسکار ۲۰۲۵ گفت: در بین آثار ارائه شده، فیلمهایی بودند که امتیازاتی داشتند اما با توجه به رعایت قواعد و قوانین اعلام شده از سوی آکادمی اسکار، امیدواریم سالهای بعد امکان معرفی را داشته باشند.
اما پس از اعلام نام نماینده سینمای ایران برای شرکت در آکادمی اسکار، این سوال مطرح بود که آیا فیلم شهبازی توسط اعضای کمیته دیده شده یا خیر، که نامه فریدون جیرانی این موضوع را تایید کرد.
خبرنگار ایسنا این موضوع را از شبنم مقدمی -سخنگوی کمیته انتخاب- نیز پیگیر شد و او در پاسخ، متن زیر را در قالب گفتوگویی در اختیار ایسنا قرار داد.
وی در توضیحات خود به تماشای سه فیلم از جمله رکسانا اشاره کرده و گفته است:«هیأت انتخاب نماینده ایران در اسکار ۲۰۲۵ تمامی آثار حائز شرایط حضور در این رقابت را مورد بررسی قرار داد. تعدادی از آثار مطرح شده از جمله سه فیلم «رکسانا»، «صبحانه با زرافهها» و «تابستان همان سال» با توجه عدم اکران تجاری حداقلی در زمان اعلامی اسکار، به منظور حفظ حقوق فیلمسازان آنها و حفظ شانس بررسی درسال آینده، لحاظ نشدند.
شبنم مقدمی افزود: اعضای هیأت انتخاب در فضایی کاملا حرفهای، با رعایت کامل اصول اخلاق کاری و بدون تاثیر از شایعات مجازی و گمانه زنیهای رسانهای به بازبینی و ارزیابی فیلمهای حائز شرایط قانونی پرداختند و فیلم «در آغوش درخت» با اکثریت مطلق آرای اعضای هیات، در رأی گیری نهایی انتخاب شد.»