اما چه عواملی بر کاهش متوسط قیمت کالا هایی نظیر گوشت، برنج، روغن و… تاثیرگذار بوده است؟
روغن، گوشت، مرغ، برنج و شکر از جمله اقلام اساسی سفره ایرانیان محسوب میشوند که تغییرات قیمت آنها تاثیر مستقیمی بر معیشت مردم میگذارد. با افزایش هزینههای زندگی و فشارهای اقتصادی، بررسی میانگین قیمت این کالاها به عنوان ابزاری برای تحلیل روند بازار و رفع نگرانی مصرفکنندگان اهمیت ویژهای پیدا میکند.
بررسی قیمت روغن طی دو ماه گذشته
بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که میانگین قیمت روغن مخصوص سرخکردنی بدون پالم 1800 گرمی اویلا، اول تیرماه 1403، 106 هزار تومان بود. اما میانگین قیمتی این محصول در ابتدای شهریورماه به 104 هزار تومان رسیده است. همچنین میانگین قیمت روغن جامد اصیل یک کیلوگرمی هم اول تیرماه 752 هزار تومان بود که در اول شهریورماه این عدد به 630 هزار تومان رسیده است.
نوسان بازار شکر طی یک سال گذشته
شکر یکی از کالاهای مهم در سبد خرید ایرانیان است. قیمت این محصول در سال 1402، در دو مقطع زمانی دستخوش تغییراتی شد. در خرداد 1402 بود که به دلیل احتکار شکر از سمت برخی تجار، قیمت این محصول افزایش چشمگیری یافت.
در آبان همان سال به دلیل توزیع شکر در بازار، قیمت این محصول کاهش پیدا کرد. در اردیبهشت سال جاری هم قیمت شکر مجدداً افزایش یافت چراکه شکر سفید در کارخانه به همراه 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده، 38 هزار و 500 تومان و شکری که به دست مصرفکننده میرسد، 42 هزار و 500 تومان قیمتگذاری شده بود.
بررسی فروشگاههای اینترنتی نشان میدهد متوسط قیمت شکر فلهای در اول تیر 1403، 50 هزار تومان بوده که بعد از دو ماه قیمت این محصول افزایش چشمگیری پیدا کرده زیرا قیمت این محصول به 102 هزار تومان رسیده که این نشاندهنده افزایش دو برابری قیمت محصول مزبور طی دو ماه گذشته است.
بررسی میانگین قیمت انواع برنج ایرانی
برنج اصلیترین و مهمترین خوراک مردم ایران به شمار میرود. برنج انواع مختلفی دارد که مردم با توجه به میل و ذائقه خود دست به انتخاب میزنند. برنج شمال یکی از محبوبترین انواع برنج است. برنج طارم ممتاز گلستان 10 کیلوگرمی با متوسط قیمت یک میلیون و 447 هزار تومان، در تیرماه سال جاری به فروش میرسید. قیمت این محصول در شهریورماه سال جاری کاهش محسوسی پیدا کرده و از یک میلیون و 447 هزار تومان به یک میلیون و 427 هزار تومان رسیده است.
برنج هاشمی گلستان هم در بستهبندی چهار و نیم کیلوگرمی، با میانگین قیمتی 625 هزار تومان فروحته میشد. این محصول با متوسط قیمت 678 هزار تومان در ابتدای شهریورماه در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
بسته 10 کیلوگرمی این محصول هم با برند طبیعت، اول تیرماه با متوسط قیمت یک میلیون و 354 هزار تومان فروخته میشد و در اول شهریورماه با متوسط قیمت یک میلیون و 399 هزار تومان در بازار توزیع میشود.
برنج عنبربو طبیعت در کیسه ۱۰ کیلوگرمی هم با میانگین 862 هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگرفت که دوماه بعد و در اول شهریورماه میانگین قیمت این محصول عدد 851 هزار تومان را نشان میدهد.
قیمت گوشت قرمز از تیرماه تا شهریور ماه
گوشت قرمز هم در سبد غذایی خانوار ایرانی، محبوبیت ویژهای دارد. ماهیچه گوسفندی نیز یکی از انواع پرطرفدار گوشت قرمز است که با متوسط قیمت 947 هزار تومان در اختیار مصرفکنندگان قرار میگرفت. در شهریورماه هم متوسط نرخ این محصول به 802 هزار تومان رسیده است. این نشاندهنده کاهش چشمگیر میانگین قیمت طی دو ماه گذشته است.
گوشت گوساله خورشتی نیز یکی دیگر از انواع محبوب گوشت در بازار است که در اول تیرماه امسال با متوسط نرخ 648 هزار تومان در اختیار مردم قرار میگرفت. متوسط نرخ این محصول در اول شهریورماه، عدد 627 هزار تومان را نشان میدهد.
میانگین قیمت مرغ در بازار
گوشت مرغ به عنوان جایگزینی برای گوشت قرمز در بازار ایران شناخته میشود. در فروشگاههای اینترنتی، ران مرغ با پوست در نیمه تیرماه سال جاری با میانگین هزینه 126 هزار تومان در بازار توزیع میشد که در اول شهریورماه این مقدار به عدد 124 هزار تومان رسیده است.
مرغ کامل سمین هم با حجم هزار و 300 گرم با متوسط قیمت 101 هزار تومان توزیع میشد که این رقم دو ماه بعد و در تاریخ یکم شهریورماه به 104 هزار تومان رسید.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت کالاهای اساسی
عوامل مختلفی میتواند بر متوسط قیمت کالاهای اساسی تاثیر بگذارد؛ عواملی نظیر عرضه و تقاضا، وضعیت آبوهوایی، میزان واردات این محصولات و… از عوامل تاثیرگذار بر قیمت کالاهای اساسی هستند. در فصل تابستان به دلیل گرمای هوا، تقاضای برخی محصولات در بازار کاهش مییابد. از جمله این کالاها میتوان به گوشت، تخممرغ، مرغ و… اشاره کرد. با توجه به نزدیک شدن به فصل پاییز و سرد شدن هوا، احتمال افزایش مصرف گروه محصولات پروتئینی بالا میرود. بنابراین دولت باید از همین الان به فکر تنظیم بازار این محصولات باشد تا فصل پاییز و زمستان قیمت محصولات پروتئینی افزایش پیدا نکند.
طبق این گزارش، کالاهای اساسی به این دلیل که پای ثابت خرید ماهانه مردم هستند، بنابراین میانگین قیمتشان هم از اهمیت ویژهای برخوردار است. از آنجا که عوامل مختلفی در قیمت این محصولات نقش دارند، پس دولت باید برای مدیریت بازار و جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای اساسی تلاش کند.