تغییر رئیس سازمان بورس و یک جایگزین مناسب برای مجید عشقی. اما آیا این تغییر به همین زودی رخ میدهد؟ قرعه به نام چه کسی خواهد افتاد؟
بازار سرمایه طی سه سال گذشته نتوانسته انتظار بازیگران بازار را برآورده کند؛ هم ناشران و هم سرمایهگذاران خرد و کلان بازار از وضعیت فعلی ناراضی هستند. شرایطی که منجر به فرار سرمایه حقیقی و حقوقی از بازار سرمایه شده و نقدینگی را به سمت بازارهای سفتهبازانه و حتی بازار پول برده است.
حالا اما با تغییر دولت و تعویض مهرههای کابینه، بازیگران بازار سرمایه دوباره به تحولی با افق روشن امیدوار شدهاند. بازیگران بازار معتقدند که در کنار نابلدی وزرای دولت سیزدهم، رئیس فعلی سازمان بورس یعنی مجید عشقی، عملا ضد بازار سرمایه کار کرده و در وضعیت بحرانی فعلی نقش داشته است.
آنها عموما در انتقادات خود به سیاستهای خطا، سکوتهای نابجا و دفاعنکردن مجید عشقی از منافع سهامداران اشاره و عنوان میکنند که سیاستهای اشتباه و انفعال وی در موقعیتهای مختلفی که طی سه سال گذشته، بازار سرمایه با آنها مواجه بوده، منجر به فرار سرمایه از بازار و کمای بورس شده است.
بر همین اساس، اغلب بازیگران بازار سرمایه طرفدار کنار رفتن عشقی هستند؛ مطالبهای که چند ماه قبل و همزمان با پایان یافتن دوره قانونی ریاست وی بر سازمان بورس هم مطرح بود اما در نهایت، شورای عالی بورس رای به ابقای وی داد و این مطالبه بیپاسخ ماند. حالا اما در پی تغییر دولت، کابینه، وزیر اقتصاد و مدیران وزارتخانه، بازیگران بازار سرمایه امیدوارند، عشقی نیز از ریاست سازمان بورس کنار گذاشته شود.
مطالبه تغییر رئیس سازمان بورس اما با طرح یک نام در فضای مجازی و محافل بورسی همراه شده است؛ فرهاد حنیفی. اما فرهاد حنیفی کیست و آیا او بر صندلی ریاست سازمان بورس تکیه خواهد زد؟
فرهاد حنیفی کیست؟
فرهاد حنیفی نویسنده کتاب «اقتصاد و صنعت بانکداری ایران» و مقالات متعدد در حوزههای بانکداری و اقتصاد، تحصیلات خود را در رشته مدیریت مالی تا مقطع دکتری ادامه داده و بیش از ۲۵ سال در بازارهای پول و سرمایه مشغول بوده است. او که در حال حاضر مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری ملی ایران (ونیکی) است، پیشتر معاون نظارت بانک مرکزی، در دوره ریاست عبدالناصر همتی بوده است.
حنیفی همچنین مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی (وبانک)، نایب رئیس هیات مدیره بانک اقتصاد نوین (ونوین)، عضو هیات مدیره بانک پارسیان (وپارس)، مشاور مدیرعامل بانک رفاه (ورفاه)، مدیرعامل شرکت لیزینگ پارسیان (ولپارس)، عضو هیات مدیره شرکت مبادلات غیربورسی IDRO OTC، عضو کمیته ریسک بانک پارسیان، رئیس هیات مدیره کانون شرکتهای لیزینگ ایران، رئیس هیات مدیره شرکت شفا دارو (شفا)، رئیس هیات مدیره هلدینگ سیدکو (سیدکو)، رئیس هیات مدیره شرکت توسعه صنایع بهشهر (وبشهر) و عضو هیات مدیره شرکت تامین سرمایه نوین (تنوین) بوده است.
تمایلی ندارم!
اگرچه تحصیلات و سوابق کاری حنیفی نشان از تجربه بالای وی در حوزه بورس و شناخت هر دو بازار پول و سرمایه دارد اما به نظر میرسد نام بردن از حنیفی فعلا در حد گمانهزنی باشد. چرا که حنیفی گفته است که هنوز درباره ریاست وی بر سازمان بورس صحبتی با او نشده و تمایلی هم برای نشستن بر صندلی ریاست سازمان ندارد.
با این حال اما باید منتظر ماند و دید که طرح نام حنیفی برای ریاست سازمان تا چه میزان جدی است و آیا وزارت اقتصاد و شورای عالی بورس، برنامه مشخصی برای تغییر رئیس سازمان و پاسخ به مطالبه جدی بازیگران بازار سرمایه دارند یا خیر. به ویژه اینکه حنیفی پیشتر نیز در دوره ریاست همتی بر بانک مرکزی، معاون نظارت بوده و همکاری نزدیکی با وی داشته است.