درمان موقتی حال بازار

سعید مشکات، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار اظهار کرد: بازار سرمایه روز گذشته نیز شرایط متعادل منفی داشت. بازار سقوط‌کرده به کانال یک‌میلیون و 900هزار واحدی را می‌توان از چند جنبه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد. از افزایش قطعی برق و گاز صنایع با آغاز فصل تابستان، قیمت‌گذاری‌های دستوری تا شکاف گسترده دلار نیما با دلار بازار آزاد را می‌توان از جمله عوامل تاثیرگذار بر حال و روز این روزهای بازار دانست که حاشیه سود شرکت‌ها را تحت‌الشعاع قرار داده است. در این میان خرید اوراق با P/E حدودی 3 از خرید سهام با P/E حدودی 6 توجیه اقتصادی بیشتری دارد و سهامداران نیز ترجیح می‌دهند سهام خود را به فروش برسانند و به سمت خرید اوراق حرکت کنند.  این اقدام باعث جابه‌جایی نقدینگی از بازار سهام به بازار اوراق می‌شود و باعث افزایش عرضه سهام و سرخ‌پوشی تابلوی معاملاتی بازار می‌شود.

با این وجود معضل دیگر این روزهای بازار سهام، افت سود سهام ناشی از افت حاشیه سودهاست. این علل در کنار یکدیگر با چاشنی ریسک‌های سیستماتیک دست به دست هم می‌دهند و وضعیت فعلی را رقم زده‌اند. راه‌حل این موضوع را باید نخست در کاهش نرخ بهره، اصلاح فرآیندهایی مانند دلار نیمایی و قیمت‌گذاری‌های دستوری و قطعی برق و گاز صنایع که منجر به کاهش حاشیه سود صنایع می‌شوند در دستور کار قرار بگیرد. در صورت انجام این اقدامات می‌توان امید داشت که وضعیت سوددهی شرکت‌ها بهبود پیدا کند و بازار از باتلاق رکودی نجات پیدا کند.

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص از دست رفتن ابرکانال 2میلیون واحدی گفت: یکی از اصلی‌ترین اولویت‌ها پیرامون اصلاح وضعیت بازار تغییر یا بهبود عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار در سامان‌بخشی به وضعیت نابسامان بازار است. با این وجود تا زمانی که وزیر اقتصاد دولت جدید رای اعتماد از سوی نمایندگان نگیرد و اعضای جدید شورای عالی بورس بر مسند جایگاه قرار نگیرند، نمی‌توان انتظار اصلاح و بهبودی از سوی مدیران و متولیان بازار داشت. باید اظهار کرد محدوده‌ یک‌میلیون و 900هزار واحدی تا یک‌میلیون و 950هزار واحدی محدوده‌ مهمی برای بازار محسوب می‌شود و احتمال می‌رود بازار بتواند به محدوده‌ مذکور واکنش‌هایی داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص اختصاص خط اعتباری 50همتی برای بهبود وضعیت بازار گفت: صحبت‌هایی در خصوص تزریق منابع به بازار انجام شده است. خط اعتباری در صورتی که بتواند حجم منابع مساعدی را به بازار روانه کند، می‌تواند شرایط بازار را کمی بهبود دهد. با این وجود اگر نرخ بهره تغییر چندانی نکند و سیاست‌های اصلاحی مناسبی اتخاذ نشود، وضعیت بازار با اقداماتی مانند خط اعتباری نیز حل نخواهد شد. ازطرفی به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین معضلات بازار نبود نقدینگی سرشار برای تغییر روند حرکتی است. بنابراین به نظر می‌رسد خط اعتباری ۵۰همتی بتواند در کوتاه‌مدت شریان نقدینگی را به بازار سرمایه متصل کند، اما برای بهبود وضعیت بلندمدت بازار باید زیر‌ساخت‌های اصلی و ساختارهای معیوب را مورد اصلاح قرار داد.

این کارشناس بازار در پایان افزود: در صورتی که اصلاح قیمتی شاخص کل بورس در محدوده یک‌میلیون و 900هزار تا یک‌میلیون و 950هزار واحدی به پایان برسد و اصلاح زمانی کمی ادامه پیدا کند و به وسیله خط اعتباری منابعی به بازار تزریق شود، می‌توان بهبود‌های نسبی را در کوتاه‌مدت در بازار مشاهده کرد.