شاخص‌‌‌‌‌‌‌های سهام نخستین روز کاری هفته جاری را قرمزپوش به پایان رساندند. نماگر اصلی بورس اوراق ‌بهادار تهران روز شنبه را در حالی آغاز کرد که هم کانال ۲.۲ میلیون واحدی را از دست داد و هم مجددا با خروج پول حقیقی و افت ارزش معاملات خرد مواجه شد. آنچه در بازار خودنمایی می‌کند این است که بورس شوک انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری را گذرانده و اکنون در شرایطی به سر می‌برد که به دلیل عدم‌ جریان اخبار مثبت سیاسی، با کمترین نوسانات ممکن مواجه است. فعالان بازار نیز به این امر واقفند که با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی، سودآوری اکثر صنایع در ابهام است؛ چراکه رشد اکثر گروه‌ها به مواضع سیاسی و اقتصادی کشور گره خورده است. در‌حال‌حاضر هر اندازه که فضای سیاسی و درگیری‌‌‌‌‌‌‌های ایجادشده حتی در منطقه تداوم پیدا کند، یقینا اقتصاد کشور نیز با ایجاد فرسایش در این میان متحمل زیان خواهد شد.

به طور کلی روند معاملات تحت‌تاثیر موضوعات مذکور قرار گرفته و عملا روند طبیعی معاملات را تحت‌فشار و فضای تحلیل در بازار را تحت تاثیر قرار داده؛ به همین دلیل است که بازار به ورطه رکود پا گذاشته است. ضمن اینکه تحمیل این موضوع با تزریق نگرانی نسبت به آینده، عمده تقاضا در بازار را سرکوب کرده است. از طرفی هر چند در روزهای اخیر عرضه‌ها در بازار قابل‌توجه بود، اما به نظر می‌رسد از شدت این عرضه‌ها در سطوح فعلی قیمت‌ها کاسته شود.

در مجموع به نظر می‌رسد بورس در هفته جاری تحت‌تاثیر رکود موجود در بازار و افت محسوس ارزش معاملات شاخص کل، با حرکت پایاپای عرضه و تقاضای سهام مواجه شود. از سوی دیگر برخی از کارشناسان با توجه به وضعیت مذکور، روند شاخص سهام طی هفته جاری را نزولی پیش‌بینی می‌کنند. نکته جالب توجه این است که تا هفته گذشته بیشتر تحلیلگران انتظار صعود قیمت‌ها را داشتند؛ امری که به گفته این دسته از کارشناسان، ناشی از سیطره ریسک‌ها در بازار، با چرخش مواجه شده است.

به همین دلیل در چنین فضایی انتظار نمی‌رود تقاضا برای خرید قدرت قابل‌توجهی داشته باشد. به اعتقاد این دسته از تحلیلگران، سناریوی فشار فروش بر سهام تا زمانی که این ابهامات در بازار وجود داشته باشد، محتمل و واقعی‌تر است. طبیعتا تجربه‌های پیشین معامله‌گران در دوره‌های مشابه بیشتر از سناریوهای خوشبینانه مدنظر قرار می‌گیرد. همین امر موجب شده بسیاری از معامله‌گران بدون در نظر گرفتن بسیاری از عوامل و محرک‌های قابل‌اعتنا عملا بی‌واکنش باشند. بر همین اساس افزایش فشار فروش در هفته جاری از منظر این دسته از کارشناسان دور از انتظار نیست؛ موضوعی که احتمالا منجر به ثبت روند نزولی کم‌سرعت در بازار شود. از نگاه این کارشناسان، ترس و نگرانی سهامداران رو به پیشروی است. این امر با توجه به اینکه سهامداران در هفته گذشته تجربه ناخوشایندی از روند بازار برخلاف پیش‌بینی‌ها داشتند، احتمالا موجب تشدید فشار فروش و خروج سرمایه از بازار شود. اما گروهی دیگر به وظیفه سیاستگذار بورسی اشاره می‌کنند. رفتار بازار سهام، به‌عنوان یکی از ریسک‌پذیرترین بازارهای دارایی، تابع متغیرهای بی‌شمار اقتصادی و غیر‌اقتصادی است و عملا هرگونه تصور امکان مدیریت قیمت سهام با روش‌های نامطلوب دستکاری و دخالت در بازار، فرضیه نادرستی است.

بنابراین از رئیس سازمان انتظار می‌رود نسبت به اجرای قانون و تضمین نقدشوندگی و کارآیی و شفافیت اطلاعاتی اهتمام ورزد. اما سهامداران چه انتظاری از بازار دارند؟ بعد از چهار سال رکودی، آنها در انتظار صعود جذاب بورس هستند تا آدرنالین رخت‌بسته از جریان داد‌و‌ستدها دوباره به بازار بازگردد. عقب‌نشینی قابل‌توجه قیمت‌ها و وجود فرصت مناسب برای خرید دوباره سهام به پشتوانه رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی و سطوح فعلی نرخ ارز می‌توانست منجر به ورود نقدینگی قابل‌توجه به بازار سهام شود. علاوه بر این، بورسی‌ها مدت‌زمان زیادی است که در انتظار از سر گرفتن مذاکرات احیای برجام و بازگشت آمریکا به میز مذاکرات هستند که با تزریق این خوش‌بینی منجر به صعود قیمت‌ها شود.