نبض بورسآخرین عناوین

مهم‌ترین متغییر برای پیش بینی بورس، دلار است یا سیاست؟

در خصوص پیش بینی بورس باید گفت که بازار سهام اساسا به دلیل نبود شرایطی پایدار سیاسی و مشخص نبودن رویکرد اقتصادی دولت جدید روندی منفی و مبهم را تجربه می‌کند.

در حالی که پیش از این در گزارش‌های پیش بینی بورس بر افزایش قیمت دلار نیمایی به عنوان یک عامل مهم در بازگشت بازار سهام به روند صعودی تاکید می‌شد اما با وجود افزایش این نرخ طی روزهای گذشته عملا شاهد واکنش مثبتی در بازار سهام نیستیم.

 بورس در حالی این هفته مجددا متزلزل ظاهر شده است که نگرانی‌های خاص سرمایه‌گذاران از دورنمای بنگاه‌ها و چشم‌انداز اقتصاد ایران بر سرعت خروج پول افزوده است و شاهد کم‌ترین امیدواری در گزارش‌های پیش بینی بورس هستیم.

روند معاملات یکی دو روز گذشته سهام نشان‌دهنده تداوم هیجان در میان فروشندگان بود، به ‌طوری ‌که حجم صف‌های فروش مجددا رونق گرفت. از ابتدای خردادماه مبلغی به میزان ۳۲۰۳میلیارد تومان از بازار خارج شده است. این موضوع حاکی از این است که در شرایط کنونی، خرید سهام مورد استقبال معامله‌گران نیست، به همین دلیل ارزش معاملات خرد را در سطوح پایین‌تری نسبت به میانگین هفته‌های ابتدای سال نگه داشته است.

پیش بینی بورس در فضای نااطمینانی

در یک برآورد کلی می‌توان در خصوص پیش بینی بورس اینگونه گفت که بازار سهام اساسا به دلیل نبود شرایطی پایدار در زمین سیاست‌ و مشخص نبودن رویکرد اقتصادی دولت جدید نسبت به مشکلات جاری کشور روندی منفی و مبهم را تجربه می‌کند.

البته این موضوعات سبب شده تا در سایه نبود آینده واضح اقتصادی، بازارهای دیگر نیز بیش از هر زمان دیگری شاهد احتیاط معامله‌گران در بازارهای مختلف باشند. امری که در روزهای اخیر حتی موفق شد شاخص بورس را به زیر بکشد و قیمت دلار آزاد و طلا را نیز از سمت فضای تحلیلی‌ و پخته‌تر دور کند.

مهم‌ترین متغییر برای پیش بینی بورس، دلار است یا سیاست؟

دلار یا سیاست؛ مهم‌ترین متغییر برای پیش بینی بورس؟

تا قبل از اتفاقات مرتبط با سقوط بالگرد ریاست‌جمهوری بسیاری از تحلیلگران تنها عامل رشد بازار را افزایش نرخ دلار نیما و کاهش فاصله نرخ این دلار با دلار آزاد مطرح می‌کردند. با توجه به اینکه بیش از دو سوم سهام بورسی در زمره شرکت‌های صادرات‌محور قرار می‌گیرند، به دلیل اینکه بیشترین درآمد خود را به صورت دلاری به دست می‌آورند طبیعتا همزمان با رشد نرخ این ارز، به سمت سطوح بالاتر قیمتی حرکت خواهند کرد و منتفع خواهند شد. از سوی دیگر این دسته از نمادها با توجه به اثر مثبتی که در محاسبه نماگرهای بورسی دارند، بر کلیت بازار اثر مطلوبی بر جای خواهند گذاشت و شاخص‌های سهامی را نیز مثبت خواهند کرد. به همین دلیل تا قبل از ریسک‌های سیاسی جدید، موضوع «نرخ دلار» از موارد تعیین‌کننده در بازار بود.

اما به دنبال حرکت بورس در مسیر نزولی طی هفته‌های گذشته، برخی از کارشناسان معتقدند که در کوتاه‌مدت افزایش نرخ دلار نیز نمی‌تواند روح تازه‌ای در کالبد پیش بینی بورس بدمد. بررسی‌ها نشان می‌دهد حتی قدم گذاشتن دلار نیما به کانال ۴۲هزار تومان نیز نتوانسته بورس را وارد مدار صعودی کند.

البته این بی‌رغبتی ممکن است با وقفه زمانی اثر خود را بر میل سرمایه‌گذاران بگذارد اما طبیعتا تا زمانی که وضعیت سیاست داخلی کشور به شکلی پایدار قابل رویت نباشد، این متغیر اثر مثبتی نخواهد گذاشت. به ویژه اینکه در حال حاضر نوسان قیمت دلار آزاد نیز با احتیاط پیش می‌رود.

تصمیمات مهم برای بازار سهام

احسان خاندوزی وزیر اقتصاد روز یکشنبه از تصویب چهار تصمیم مهم برای بازار سرمایه خبر داد. آیا بازار سهام به تصمیمات دولت خوش‌بین می‌شود؟

بازار سهام روزهای خوبی را در خردادماه سپری نکرده است. در اغلب روزهای این ماه، بازار سهام ریزش‌های سنگینی را تجربه کرده و در روزهای دیگر نیز عموما نزولی بوده است. یکی از عوامل ایجاد این روند، تداوم دامنه نوسان ۲درصدی برای سهام و ۴درصدی برای صندوق‌هاست. در همین حال، ریسک‌های ادامه‌دار بازار پول برای بازار سرمایه از جمله نرخ سود اخزا و نرخ سود سپرده بانکی در کنار سرکوب جدی سرمایه‌گذاری در تمامی بازارها که از سوی بانک مرکزی اعمال می‌شود، بازار سهام را از چشم صاحبان نقدینگی انداخته است. در این میان باید ریسک‌های مالیاتی و نرخ خوراک پالایشی‌ها را نیز بر این موارد افزود تا تصویر بهتری از بحران بازار سرمایه ترسیم شود.

وعده‌های جدید خاندوزی

احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، روز یکشنبه اعلام کرد ستاد اقتصادی دولت برای کمک به سودآوری صنایع بورسی چهار مصوبه مهم داشته است. به گفته او، بر اساس مصوبه اول، وزارت نفت باید اصلاحیه دستورالعمل قیمت محصولات پالایشی را به ‌سرعت ابلاغ کند، همچنین لازم است مصوبه برای عدم خروج شرکت‌های خودروسازی از بورس، به تایید شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برسد. در همین حال، مقرر شد بانک مرکزی درباره کاهش نرخ سود بانکی به اقدامات نظارتی ادامه دهد. مصوبه چهارم نیز قائل بر این بوده که درباره معافیت‌های مالیاتی صنایع بورسی، مصوبه دولت برای پذیرش بار بودجه‌ای طرح مجلس به‌ سرعت اخذ شود.

در راستای پیش‌بینی بورس در روزهای آینده می‌توان به اظهارات خاندوزی در باب مصوبات ستاد اقتصادی دولت خوش‌‎بین بود. در همین حال، نگاهی به روند معاملات روز یکشنبه حاکی از کاهش شدت فروش در بازار به‌‍ ویژه در نمادهای بزرگ بود. آیا بازار سهام در معاملات روزهای آینده وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا