داستان شفافنبودن بودجه سر دراز دارد و حتی روزنامه اصولگرای جوان هم در گزارشی توضیح داد که فقط ۲۴ درصد بودجه کشور شفاف است؛ سخنی که باب طبع برخی از نمایندگان مجلس نیست. اما در همان گزارش به نقل از یک کارشناس مالی آمده بود: «۱۳ درصد از بودجه کشور بر اثر تلاشهای مجلس فعلی شفافسازی شده است، در نتیجه تا الان فقط ۲۴ درصد از بودجه را شفاف کردهایم و ۷۶ درصد دیگر همچنان غیرشفاف باقی مانده است.
باید بر بودجه شرکتهای تحت کنترل دولت تمرکز کنیم که منابع بسیار زیادی برای سرمایهگذاری دارند و هدایت منابع به سمت توسعه اقتصادی کشور بسیار اهمیت دارد». وجود شفافیت در بودجه و در اقتصاد کشوری که محسن دهنوی، دیگر نماینده مجلس، هم در سخنانی تأیید کرده که فقط ۲۴ درصد شفافیت در خود جای داده، امر واقعی نیست؛ بهویژه آنکه این روزها برخی نمایندگان میزان نبود شفافیت در بودجه فعلی را بیش از موارد سالهای گذشته میدانند و نبود اراده برای تندادن به شفافیت مورد نقد آنهاست. برای مثال زنگنه، نماینده تربت حیدریه، در جلسه علنی دیروز مجلس در تذکری درباره جداول بودجه گفت: «بر اساس گفته رئیس مجلس، نمایندگان تا ساعت ۲۳ امشب (یکشنبهشب) فرصت طرح پیشنهاد در جداول بودجه را دارند؛ حال اینکه کمیسیون تلفیق اصل گزارش را ارائه ندادند و ما باید در خلأ پیشنهاد دهیم». محمدباقر قالیباف در جلسه علنی روز گذشته مجلس در پاسخ به تذکر زنگنه، نماینده تربت حیدریه، در انتقاد از روند بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در کمیسیون تلفیق گفت: اگر نقدی هم دارید، آن را منصفانه بیان کنید. در چهلواندی سال گذشته چه زمانی جداول بودجه در صحن مجلس بررسی شده و نمایندگان تک به تک به جداول رأی دادهاند که شما امروز میفرمایید غیرشفافترین بودجه است؟ آنگونه که ایسنا روایت کرده، او با تأکید بر اینکه نباید به مجلس ظلم شود، گفت: هیچ زمانی تکتک نمایندگان جداول مصوب در بودجه را نمیدیدند. پس در تاریخ مجلس شورای اسلامی نخستین بار است که مجلس یازدهم جداول را به رأی نمایندگان گذاشته است. از طرف دیگر میگویند هیئترئیسه به مجلس بها نمیدهد. مهمترین بها همین اقدام است. البته مجلس این تصمیم را گرفت و هیئترئیسه نیز با آن همراهی کرد. برخی از دوستان نیز با این اقدام که جداول در صحن بررسی شود، مخالف هستند و درحالحاضر پیشنهاد اصلاح مجدد این موضوع مطرح شده است؛ بنابراین از واژه غیرشفاف استفاده نکنید. رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: بخش مربوط به احکام و تبصرهها تصویب و به قانون تبدیل شده است. جداول بر اساس احکام تنظیم شده است؛ باوجوداین من امروز بهصورت خاص گزارش را نگاه میکنم که اگر اشکالی وجود داشته باشد، این نقد را برطرف کنیم.
امسال اوج غیرشفافبودن بودجه است
ماجرا از اینجا شروع شد که محسن زنگنه، نماینده تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی در تذکر خود گفت: بر اساس گفته رئیس مجلس، نمایندگان تا ساعت ۲۳ امشب (یکشنبهشب) فرصت طرح پیشنهاد در جداول بودجه را دارند؛ حال اینکه کمیسیون تلفیق اصل گزارش را ارائه ندادند و ما باید در خلأ پیشنهاد دهیم. نباید برخورد با مجلس به گونهای باشد که بعدها اگر کسی خواست خلاف آییننامه اقدامی انجام دهد، زبان ما بسته باشد. در فایل مربوط به گزارش فقط نوشته شده مبلغ پیشنهادی کسر میشود و اضافه میشود.
او ادامه داد: بر اساس ماده ۱۸۲ آییننامه داخلی کمیسیون تلفیق باید گزارش را به نمایندگان ارائه دهد؛ اما با این شرایط ما چگونه میتوانیم پیشنهادهای خود را مطرح کنیم؟ امسال اوج غیرشفافبودن بودجه است. هدف از اصلاح آییننامه اشراف نمایندگان به جداول بودجه بود؛ اما اکنون ما جدولی نمیبینیم و نمیدانیم کمیسیون تلفیق چه اقدامی انجام داده است؟ خواهش میکنم به دوستان تذکر دهید در ساعات باقیمانده فایل جداول را برای نمایندگان ارسال کنند تا ما بدانیم چه اتفاقی در تلفیق رخ داده است.
جداول بودجه شفاف است
این سخنان با انتقادات رئیس کمیسیون تلفیق همراه شد و حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، دراینباره گفت: گاهی گفته میشود که مجلس را عدهای تضعیف میکنند؛ اما نیازی به این تضعیفها نیست، ما خودمان در داخل این کار را میکنیم. آنچه کمیسیون تلفیق تصویب کرده است، شفاف بوده و درباره ریال به ریال آن پاسخگو هستیم و به کسی اجازه ورود ندادیم.
او افزود: همه اعداد و ارقام شفاف است و برای اولین بار کاری انقلابی درباره جداول انجام شد. آقای زنگنه باید در برابر تهمتی که به مجلس زدند، پاسخگو باشند؛ چراکه اظهارات ایشان بیانصافی بود و حتی جداول را هم ندیدهاند.
حاجیبابایی تأکید کرد: جداول تحویل داده شده و نمایندگان بدانند صفر تا صد آن در اختیار شما قرار میگیرد و همه آنها در اختیار هیئترئیسه قرار گرفته و درباره ریال به ریال آن اگر کسی حرف و حدیث و مطلبی دارد، میتواند مطرح کند و تلاش میکنیم عین صداقت برای شما عمل کنیم. دولت لایحه بودجه ۱۴۰۳ را در دو بخش به مجلس تقدیم کرد؛ بخش اول شامل مادهواحده مشتمل بر احکام مورد نیاز برای اجرای بودجه کل کشور، سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی و اجزای اصلی آنها، ترازهای عملیاتی، سرمایهای و مالی بودجه عمومی دولت و فروض برآورد منابع و مصارف بودجه بود که در پایان سال ۱۴۰۲ به تصویب مجلس رسید. بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ درباره جداول تفصیلی شامل ارقام بودجه نیز یکشنبه ۱۹ فروردین اعلام وصول شد و در دستور کار قرار گرفت.