آرشیو

موفقیت محققان کشور در حذف سرطان‌زایی پروتئین‌های فرآوری شده

اکوبورس: گروهی از محققان حوزه نانوبیوتکنولوژی موفق به کشف و شناسایی اثرات جدیدی از ایزوله یک باکتری شدند که می‌تواند به طور کامل اثر کارسینوژنی نیتریت در بروز سرطان‌های گوارشی را حذف کند..
به گزارش اکوبورس به نقل از ایسنا، دکتر حامد میلانی، پزشک و پژوهشگر در حوزه نانوبیوتکنولوژی که چندی پیش موفق به کشف گونه جدید از باکتری‌ها و ثبت آن با نام “استافیلوکوکوس هومینیس اچ میلانی” (Staphylococcus hominis H.Milani) در پایگاه مرکز ملی بیوتکنولوژی ایالات متحده امریکا (NCBI) و بانک جهانی ژن شده بود به تازگی توانست اثرات بالقوه ایزوله این باکتری، در جایگزینی نیتریت‌های سرطان‌زا در پروتئین‌های فرآوری شده را کشف و شناسایی کند. در این پروژه از ایزوله‌های باکتری “استافیلوکوکوس هومینیس اچ میلانی” در قالب فناوری نوین به نام “نانوانکپسولیشن الکتروریسی” استفاده شده است. نیتریت از مهمترین نگهدارنده‌های شیمیایی در تولید فرآورده‌های پروتئینی محسوب می‌شود که مزایای تکنولوژیکی آن شامل افزایش زمان ماندگاری و ترکیب شدن با میوگلوبولین و هموگلوبولین در ایجاد رنگ مطلوب است، همچنین از رشد باکتری‌های خطرناک مانند کلستریدیوم بوتولینوم که می‌تواند باعث بروز بوتولیسم و مسمومیت غذایی حاد شود، جلوگیری کند. به مرور با مشخص شدن اثرات جانبی خطرناک آن به سبب سنتز ترکیبات سرطان‌زای نیتروزامین، نگرانی‌های زیادی در مورد استفاده از این افزودنی ایجاد شد، به طوری که در سال ۲۰۱۵ سازمان جهانی بهداشت (WHO)، پروتئین‌های فرآوری شده را به عنوان گروه نخست مواد سرطان‌زا طبقه بندی کرد. سالانه ۲.۸ میلیون نفر در دنیا بر اثر سرطان‌های گوارشی جان خود را از دست می‌دهند و نیتریت‌ها از مهمترین ریسک فاکتورهای بروز سرطان‌های گوارشی به شمار می‌روند و وجود آنها در مواد غذایی تهدید کننده سلامت انسان‌ها است و سازمان غذا و داروی آمریکا در سال ۲۰۱۸ با انتشار بیانیه‌ای در مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان به ویژه سرطان‌های گوارشی با مصرف این ترکیبات خطرناک هشدار داد. تا کنون تلاش‌های محققان برای شناسایی ترکیبی مناسب که بتواند جایگزین نیتریت از نظر حفظ اثرات مطلوب بدون ایجاد اثرات سرطان‌زایی شود، موفقیت‌ آمیز نبوده است. دکتر میلانی درباره این پژوهش اظهار کرد: ما در این پژوهش توانستیم از تکنولوژی الکتروریسی جهت تولید نانو فیبرهای ایزوله باکتری استفاده کنیم که این امر باعث حفظ اثر طولانی‌تر ایزوله‌های باکتری در پروتئین‌های فرآوری شده خواهد شد، همچنین شیوه جدیدی را برای شبیه‌سازی عملکرد باکتری ابداع کردیم که توانست در نهایت به کاهش هزینه و زمان مورد نیاز برای بررسی عملکرد باکتری در فرآوری پروتئین‌ها منجر شود. وی تصریح کرد: نتایج جدیدترین تحقیقات ما نشان داد که ایزوله باکتری Staphylococcus hominis H.Milani دارای پتانسیل ارزشمند و اثرات بالقوه‌ای برای تولید پروتئین‌های فرآوری شده بدون استفاده از نیتریت‌ها یا سایر مواد افزودنی مصنوعی است. به گفته مجری طرح، یافته‌های این پژوهش در سومین کنگره بین‌المللی بهداشت و ایمنی مواد غذایی در دانشگاه علوم پزشکی تهران که با حضور پژوهشکده‌های دانش بنیان و علوم تحقیقاتی دانشگاهی بین المللی برگزار شد، تایید و منتشر شد. با بکارگیری نتایج چشمگیر این پژوهش و اکتشاف اخیر که برای اولین بار در جهان و با استفاده از استراتژی جدید طراحی و انجام شد، می‌توان میزان ریسک خطر سلامت انسان در مواجهه با نیتروزامین را کاهش داد. این نتایج می‌تواند پایه‌ای برای دستورالعمل آینده در زمینه بهبود شاخص‌های سلامت پروتئین‌های فرآوری شده در مقیاس صنعتی، محصولات دارویی و گایدلاین‌های پزشکی باشد، همچنین امید بر آن است که با شتاب فزاینده شاهد کاهش بروز مرگ و میر ناشی از سرطان‌های گوارشی باشیم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا