اکوبورس: با توجه به اینکه ایران رتبه نخست تولید مرغ در خاورمیانه و جایگاه نخست ماهی قزلآلا در دنیا را دارد، آیا استفاده از این ظرفیتها برای مهار نرخ گوشت قرمز در بازار کافی نیست؟
به گزارش اکوبورس، نرخ گوشت در هفتههای گذشته آرامآرام روند کاهشی را آغاز کرده و هفته به هفته قیمتها کاهش مییابد. پیش از این اتحادیههای دامداران گفته بودند نرخ گوشت گوساله تا کیلویی ۶۵ هزار تومان کاهش خواهد یافت. امروز نرخ ران و دست گوساله در بازار تهران کیلویی ۷۶ هزار تومان به فروش میرود و نرخ گوشت مخلوط گوساله هم کیلویی ۷۰ هزار تومان است. تولیدکنندگان میگویند دام دست دامداران مانده است و آن قدر زیاد است که خریداری برای آن پیدا نمیشود. آنها همچنین از دولت گله دارند که چرا این دام مازاد را از آنها خریداری نمیکند. غلامرضا قدمخیری رئیس اتحادیه دامداران استان ایلام گفت: تولید و پرواربندی در دامداریهای استان ایلام بیش از اندازه شده و این تراکم بیش از حد نگرانی ما را بیشتر کرده است، چرا که روز به روز وزن دامها زیاد میشود و هزینه دامدار بالا میرود، از سوی دیگر، نگرانی از شیوع بیماری و تلف شدن آنها وجود دارد. دو دامدار استان ایلام هم گفتند: به دلیل مراتع مناسب و پرواربندی خوبی که در این استان وجود دارد، تولید آنها بسیار افزایش یافته است اما خریداری برای آنها پیدا نمیشود. یکی از آنها گفت پنج ماهی است که نتوانسته دامی بفروشد. پیش از این عبدالعلی بخشنده معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی هم از افزایش تولید در سطح کشور خبر داده بود. بنابراین آنطور که پیداست، با افزایش تولید، انتظار کاهش بیشتر نرخ در بازار را میتوان داشت، اگر دولت بتواند مازاد تولید را مدیریت کرده و آن را به بازار عرضه کند. در بازار تهران نرخ گوشت چرخ کرده گوساله ۵۸ هزار تومان و گوشت منجمد هم کیلویی ۵۲ هزار تومان عرضه میشود. ایران سالانه حدود ۸۵۰ هزار تن گوشت قرمز تولید میکند و ۱۵۰ هزار تن هم وارد میکند. این وابستگی اندک اما مشکلات زیادی را به کشور تحمیل کرده است. سال گذشته حدود ۴هزار میلیارد تومان برای واردات گوشت با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی اختصاص یافت تا بازار متعادل شود، اما نه تنها متعادل نشد، بلکه نرخ گرانتر هم شد و نرخ گوشت دو برابر شد. در تیره ماه ۹۷ نرخ گوشت گوساله کیلویی ۴۰ هزار تومان بود که در خرداد ۹۸ به کیلویی ۹۵ هزار تومان افزایش یافت.قیمت گوشت گوسفندی هم در این بازه زمانی از کیلویی ۵۰ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان رسید. قیمت مرغ ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت مرغ در بازار تهران کیلویی ۱۳۵۰۰ تومان به فروش میرود و این از نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان روزهای گذشته به این رقم افزایش یافته است، زمانی که نرخ مرغ پایین بود انتقاد مرغداران را به همراه داشت و آنها این نرخ را منطقی و عادلانه نمیدانستند و از نظر آنها حاشیه سودی برای آنها به همراه نداشت بنابراین همواره به طبل اعتراضات کوبیدند که قیمتها باید افزایش یابد. مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور گفت: کاهش نرخ جوجه یک روزه و مرغ گوشتی از نرخهای مصوب تنظیم بازاری، در طول یک ماه اخیر ۵۸۰ میلیارد تومان به صنعت مرغ گوشتی کشور ضرر وارد کرد. برومند چهارآیین افزود: در یک ماه گذشته همه حلقههای صنعت مرغ گوشتی از جمله تولیدکنندگان مرغ گوشتی ۵۰۰ میلیارد تومان و پرورش دهندگان جوجه یک روزه ۸۰ میلیارد تومان از این موضوع متضرر شدهاند. تغییر تقاضا از گوشت قرمز به سوی گوشت سفید در سفره مردم در نهایت اعتراضات آنها کارساز شد و نرخ مرغ آرام آرام روند افزایشی یافت که اکنون نرخ به کیلویی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است اما بالا رفتن بیرویه نرخ گوشت در ماههای گذشته باعث شد تقاضا به سمت گوشت سفید حتی به رغم افزایش نرخ آن سوق یابد. تقاضا برای مرغ در بازار افزایش یافت و تا حدودی کمبود گوشت قرمز در سفرهها را جبران کرد. گزارش میدانی حاکی است که در بازار تهران، نرخ مرغ قطعه بندی شده به این شرح است: ران مرغ کیلویی ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان، سینه مرغ ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان، فیله کبابی ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان، فیله مرغ ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان، کمر مرغ ۱۸ هزار تومان، کتف و بال ۱۴ هزار تومان، گردن مرغ ۵ هزار تومان، ساق مرغ ۲۲ هزار تومان، پای مرغ ۵ هزار و ۵۰۰ تومان، سنگدان ۶ هزار و ۵۰۰ تومان و جگر مرغ ۳ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میشود. ماهی قزلآلا ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش میدانی حاکی است نرخ انواع ماهی قزلآلا در بازار تهران کیلویی ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میشود. ماهی تیلاپیا هم که یک ماهی عمدتاً وارداتی است و ظاهرا به ذائقه ایرانیها خوش آمده است کیلویی ۵۳ هزار تومان به فروش میرود. ماهی تیلاپیا چند سالی است مهمان سفرههای ایرانیها است و بسیاری معتقدند این نوع ماهی را به جای واردات در داخل باید تولید کرد، اما کارشناسان محیطزیست میگویند این ماهی مهاجم است و برای ماهیان و اکوسیستم بومی میتواند بسیار خطرناک باشد. با این حال سازمان شیلات چهار استان کشور را که دسترسی به آبهای آزاد و دریاها ندارند به عنوان پایلوت پرورش این نوع ماهی را آغاز کردهاند و تولید ماهی تیلاپیا در این استانها انجام میشود. ایران در تولید پرورش ماهی قزلآلا جایگاه نخست جهان و در تولید میگو جایگاه چهارم دنیا را دارد و ذخایر خوب انواع ماهی به جهت دسترسی به دریای خزر در شمال و خلیجفارس در جنوب و مزارع مختلف پرورشی را در اختیار دارد. با این حال این جای سؤال است که چرا باید ذائقه مردم با یک ماهی گرانتر وارداتی جایگزین شود؟ گرانی گوشت مصرف ماهی را هم بیشتر کرده است. آمارهای سازمان شیلات هم حاکی از آن است که تقاضا برای ماهی بیشتر شده است. آنطور که رئیس سازمان شیلات میگوید، سرانه مصرف ماهی از ۸ کیلوگرم به ۱۲ کیلوگرم افزایش یافته که این مقام مسئول آن را یک رشد جهشی میداند. سرانه مصرف مرغ در کشور هم ۲۵ کیلوگرم است. حال این سوال مطرح است اگر نرخ گوشت در بازار بنابه هر دلیلی که از سوء مدیریت در تنظیم بازار گرفته تا تولید را برای آن عنوان میکنند، افزایش یافته میتوان از راهکارهای میانبر و مناسبتری برای کاهش نرخ استفاده کرد؟ معمولا نخستین و سادهترین راهکاری که مسئولان به آن میرسند واردات است، اما واضح است که راهکارهای بهتری هم وجود دارد. کشور سالانه بیش از ۲ میلیون تن مرغ تولید میکند و در تولید این محصول خودکفا هستیم و بخشی هم به تناسب فصول سال صادرات هم داریم، سرانه مصرف مرغ در کشور ۲۵ کیلوگرم است که میتوان این سرانه مصرف را بیشتر هم کرد و بخش زیادی از تقاضای گوشت قرمز به این سمت سوق داده شود. ایران در تولید ماهی قزل آلا مقام نخست دنیا را دارد و به دلیل ذخایر آبی تولید انواع ماهیان هم در کشور وجوددارد. به طوری که وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه بازدید از نمایشگاه شیلات عنوان کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون تولید آبزیان در کشور رشد ۴۰ برابری داشته است. این صنعت ظرفیت تولید یک میلیون تن ماهی در دریا را دارد که مجوزهای زیست محیطی آن گرفته شده است. حدود ۸۰ درصد صادرات آبزیان کشور به شرق دور و اروپای غربی بوده و اخیرا هم در زمینه قزل آلا به کشورهای شمالی ایران به خصوص روسیه صادرات داشتهایم بنابراین این بخش هم میتواند سهمی در جایگزینی مصرف گوشت قرمز داشته باشد. از سویی بخش زیادی از پروتئینهای حیوانی با پروتئینهای گیاهی مانند سویا قابل جایگزین کردن است که مسئولان بهتر است به این ظرفیتها توجه کنند به جای اینکه بر راهکارهای تجربه شده قبلی پای فشارند. منبع: اعتماد آنلاین